Pierogi z wiśniami lub czereśniami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierogi z wiœniami lub czereœniami

Pierogi z wiśniami lub czereśniami

 

Składniki:

ciasto:

350 g mąki

jajo

125 ml ciepłej wody

l

farsz:

500 g wiśni lub czereśni

2 łki cukru

masło do polania

cukier puder

250 ml śmietany ubitej z 2-3 łkami cukru

lub Śnieżynka WINIARY i 200 ml mleka

 

Na początku zagnieć ciasto na pierogi. Potem wydryluj wiśnie, osącz sok, następnie przysyp je 2 łkami cukru, wymieszaj i odstaw na pół godziny.

 

Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy kładź 3-4 owoce i starannie zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Garnek przykryj, a gdy pierogi wypłyną, odkryj i gotuj 2 minuty. Pierogi wyjmuj ł cedzakową i osącz. Przed podaniem polej stopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

 

Osobno podaj śmietanę ubitą z cukrem lub Śnieżynką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin