Pierożki zapiekane z kapustą kwaszoną i grzybkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Piero¿ki zapiekane z kapust¹ kwaszon¹ i grzybkami

Pierożki zapiekane z kapustą kwaszoną i grzybkami

 

Składniki:

ciasto: 

35 dag mąki

jajo

125 ml letniej wody

l

farsz:

80 dag kapusty kwaszonej

2 cebule

4 dag masła

2 dag grzybów suszonych

l

pieprz

 

Zagnieć ciasto i przykryj je miską lub ściereczką. Kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody (30 minut) i odparuj, a obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmaż na jasnozłocisty kolor.

 

Grzybki suszone umyj, ugotuj i posiekaj. Miękką już kapustę odciśnij przez ściereczkę lub woreczek płócienny, przepuść przez maszynkę razem z grzybami, dodaj cebulkę z tłuszczem, posól i posyp pieprzem.

 

Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki o średnicy 6-7 cm., ponakładaj na nie farsz, pozlepiaj i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości osolonego wrzątku, a kiedy wypłyną, zdejmij przykrywkę, potrzymaj na ogniu jeszcze ze 2-3 minuty i powyjmuj ł cedzakową na talerz.

 

Na patelni rozgrzej tłuszcz (może być olej lub masło), powrzucaj kolejno ugotowane pierogi i obsmażaj je z dwóch stron na złocisty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin