Ruskie pierogi.rtf

(6 KB) Pobierz
Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

 

Składniki na 4 porcje:

ciasto:

2 szklanki mąki

jajo

woda

łka oleju

farsz:

1/4 kg ziemniaków (ugotowanych)

250 g białego sera

2 cebule

2 łki oleju

l

pieprz

 

Przygotuj ciasto na pierogi: z mąki, jaja, ciepłej wody i oleju zagniećadkie ciasto, tak by nie było zbyt twarde. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i szklanką wykrój z niego cienkie krążki. Na środek każdego z nich nakładaj farsz, uważając, by nie dostał się między brzegi zlepianych pierogów.

 

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na połowie oleju, a potem wymieszaj ją ze zmielonymi razem ziemniakami i serem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 

Zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj do niej pierogi i gotuj je przez chwilę, do wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane, podaj oblane resztą oleju lub roztopionym masłem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin