15019.txt

(90 KB) Pobierz
Najprawdziwszy domowy makaron
MALMA
щШ~
""": ■ :■    '■
JLajemnica     wybornego    smaku
makaronu   Malma   Miła   tkwi
w jego recepturze.
Jako jedyny w Polsce wyrabiany
jest ze świeżych jaj - po 6 na każdy
kilogram mąki. Dokładnie tak, jak
przyrządzały go nasze babcie.
To dlatego Malma Miła smakuje
jak    najprawdziwszy    domowy
makaron.
Nie ma jak u MALMY
■J&S-'
h m
Makaron domowy
CIASTO PODSTAWOWE
40 dag mąki pszennej,
_________4 jajka, sól_________
Z podanych składników i 6-8 łyżek wody zagnieść twarde, elastyczne ciasto. Podzielić je na części i każdą rozwałkować na cienki placek. Placki zostawić na 20 min do przeschnięcia, a następnie kroić ostrym nożem na kluski o pożądanym kształcie (nitki, krajanka, łazanki) i gotować w posolonym wrzątku.
ZIELONY 10 dag mrożonego szpinaku
Do ciasta podstawowego dodać rozmrożony i odparowany szpinak. Jeśli trzeba, dosypać mąki.
CZERWONY
______4 łyżki koncentratu______
________pomidorowego________
Do ciasta podstawowego dodać koncentrat pomidorowy.
RÓŻ' 1 burak
Burak umyć, ugotowa" trzeć na tarce z małymi otworami i dodać do ciasta podstawowego.
KAWOWY 1 łyżeczka kawy instant
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do ciasta podstawowego.
CZEKOLADOWY
2 łyżeczki kakao, 1-2 łyżeczki
_____cukru, 1 łyżka mleka_____
Do ciasta podstawowego dodać cukier i kakao rozpuszczone w ciepłym mleku.
CYNAMONOWY
_____2 łyżeczki cynamonu,_____
1 łyżeczka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka mleka
Do ciasta podstawowego dodać podane składniki. (4 porcje)
Makaron  ВЗГ zapiekany z kiełbasą 2SjjągjTiakaronu (wstążki, ^uA^TgO^^kielfaasy
^szynkowej lub krakowskiej, lcebuja (3 dag), 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz; do przygotowania
naczynia: 1 łyżka margaryny,
______1 łyżka bułki tartej______
Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą, a następnie osaczyć.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Makaron wymieszać z cebulą, 1 łyżką masła, kiełbasą, 1 łyżką natki pietruszki oraz pieprzem (w razie potrzeby również z solą) i przełożyć do naczynia. Posypać bułką tartą, na wierzchu rozłożyć kawałki masła, posypać pozostałą natką i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z surówką.
(4 porcje)
Makaron z pieczarkami
40 dag zielonego makaronu, 25 dag pieczarek,
1 cebula (10 dag), 3 ząbki
czosnku, 1/2 szklanki śmietany
22-procentowej, 4 łyżki masła,
3 łyżki białego wytrawnego
_____wina, 1 pęczek natki_____
pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć, osaczyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni stopić 2 łyżki masła, dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć na małym ogniu, aż pieczarki się zrumienią. Dodać natkę, wino i śmietanę, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą i osaczyć. Dodać pozostałe masło, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć na ogrzany półmisek. Makaron polać sosem z pieczarkami.
(Ąjporcje)
Makaron z łososiem
JO dag makaronu kokardki, _10 dag wędzonego łososia,
śledzia albo makreli,
jjrcbula (10 dag), 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej,
pojjyżki masła, oliwy i winiaku, 1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać. Rybę pokroić w paseczki. Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać cebulę i połowę ryby, dusić 5 min, a następnie wlać sok z cytryny i winiak. Drugą część ryby wymieszać ze śmietaną i podgrzać w oddzielnym garnku.
Makaron ugotować w posolonym wrzątku, odcedzić, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałym masłem. Oba sosy połączyć z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.
(2-3 porcje)
.^^.                 - ^k-
__.3
-ттштл^Ф**'
""-">ч
life»..
Makaron z różnymi sosami
50j^makaroriti spaghetti,
1 łyźkajjjwyjub oleju, 3 łyżki
startggoparmezanu, sól
W wysokim garnku zagotować 31 wody, posolić, wlać oliwę i wymieszać. Wiązkę makaronu stopniowo zanurzać we wrzątku. Po całkowitym zanurzeniu zamieszać i gotować 7-10 min. Gotowy makaron odce-dzić na sicie i przełożyć do miski. Polać sosem i posypać parmezanem.
(3 porcje)
SOS JARZYNOWY   Щ 1,5 kg pomidorów______
2 ząbki czosnku,
lub 2 puszki całych pomidorów
w zalewie (80 dag),
1 zielona papryka (20 dag), 1 marchewka (10 dag),
10 dag selera,
_po_l łyżeczce bazylii i oregano, 1/2 łyżeczki tymianku,
2 cebule (20 dag),
2 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i seler obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Cebule oraz czosnek obrać, opłukać i posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć paprykę, marchewkę, seler, cebulę i czosnek, a następnie dodać pomidory i zioła. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i dusić na małym ogniu 20 min.
Gdyby sos był zbyt gęsty, rozcieńczyć go wodą.
SOS Z KURCZAKIEM   Щ 1 pierś kurczaka (30 dag), 20 dag pieczarek,_______
1 cebula (10 dag),
1 1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 12-procentowej,
3 łyżki parmezanu, 2 łyżki oleju,
1 łyżka masła, 2 łyżki natki
pietruszki, sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Śmietankę wymieszać z parmezanem i natką pietruszki.
Na patelni rozgrzać olej i masło, usmażyć mięso na rumiano, dodać cebulę i pieczarki. Smażyć 7-10 min, a następnie wlać śmietankę i dusić, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Gdyby sos był zbyt gęsty, rozcieńczyć go bulionem z kostki.
SOS Z TUŃCZYKIEM   Щ 40 dag tuńczyka w oliwie
z puszki,
2 puszki całych
pomidorów w zalewie (80 dag) lub 1,5 kg świeżych pomidorów,
_______1 cebula (15 dag),
_______2 ząbki czosnku,
4 łyżki czarnych oliwek
bez pestek,
2 łyżki oleju,
po 1 łyżeczce bazylii
i oregano, cukier, sól, pieprz
Tuńczyka osaczyć z oliwy i rozdrobnić. Pomidory wraz z zalewą przełożyć do miseczki i pokroić w kostkę. Pomidory świeże sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory oraz zioła, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dusić około 30 min, a następnie wymieszać z tuńczykiem i oliwkami.
Makaron z pomidorami i czosnkiem
10 dag makaronu rurki,
1 łyżka masła, 2 łyżeczki oliwy,
2 łyżki pokruszonego chleba
_____ciabatta lub bagietki,_____
1 ząbek czosnku, 1 łyżka
świeżego oregano lub 1 łyżeczka
suszonego, 1/4 czerwonej
cebuli (3 dag), 8 małych
pomidorków (20 dag), 1 łyżka
octu balsamicznego lub winnego,
__________sól, pieprz_________
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżeczką oliwy, dodać pokruszony chleb, czosnek, oregano i smażyć 3-4 min. Następnie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą oliwę rozgrzać na drugiej patelni, dodać cebulę i smażyć 5 min. Włożyć pomidorki i dusić 3 min. Pod koniec duszenia skropić octem, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzić i wymieszać z pomidorami.
Przed podaniem posypać pokruszonym chlebem usmażonym z czosnkiem i oregano.
(1 porcja)
Makaron z warzywami
2 szklanki ugotowanego
_____drobnego makaronu_____
_____(świderki, muszelki),______
_________6 dag szynki_________
wędzonej, po 1/2 papryki
żółtej i czerwonej (20 dag),
1 cebula (10 dag), 1/2 puszki
groszku, 3 łyżki masła, 2 łyżki startego sera mozzarella,
2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
__________sól, pieprz__________
Cebulę obrać i drobno pokroić. Szynkę pokroić w paski. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osaczyć i pokroić w cienkie paski. Groszek osaczyć z zalewy. Cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę
i smażyć 3 min. Następnie dodać szynkę, a po 2 min - makaron, groszek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i ser. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć kolejne 3 min.
Potrawę wyłożyć na talerze, posypać zieleniną i podawać z zieloną sałatą lub z sałatką z pomidorów.
(2 porcje)
Makaron ze szparagami
i skórką cytrynową  (Si3
35 dag makaronu (szerokie
wstążki), 30 dag szparagów
świeżych lub z puszki (najlepiej
zielonych), 1 cytryna (10 dag),
1  ząbek czosnku, 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżeczki startego parmezanu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej
świeżej bazylii, sól, pieprz
Makaron ugotować al dente (na 4 min przed końcem gotowania posolić wodę) i odcedzić.
Świeże szparagi obrać, umyć, odciąć zdrewniałe końce. Zagotować wodę i wrzucić do niej szparagi na 2 min, następnie przełożyć je do zimnej wody, żeby szybko ostygły, i osaczyć. Szparagi z puszki tylko osaczyć. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć cienko skórkę i pokroić ją w wąskie paski. Z cytryny wycisnąć sok. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i skórkę cytrynową. Włożyć szparagi i bazylię, smażyć 2 min, następnie dodać orzechy oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z pozostałym olejem. Dodać zawartość patelni, wymieszać i posypać parmezanem.
(4 porcje)
Makaron z szynką
50 dag makaronu wstążki,
1 łyżka oleju, 1 łyżka natki
________pietruszki, sól________
SOS
20 dag pieczarek, 10 dag szynki
lub boczku wędzonego,
1 1/2 szklanki śmietany
18-procentowej, 4 łyżki oleju,
1 cebula (10 dag), 1 ząbek
czosnku, 2 łyżki parmezanu,
1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz
Makaron ugotować w posolonej
wodzie z dodatkiem oleju i odcedzić.
Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ol...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin