DRINKI.pdf
(
62 KB
)
Pobierz
DRINKI - KRUSZONY
RINKI - KRUSZONYD
KRUSZON OOCOWY
1 litra wina białego półsłodkiego, 1 litra wody sodowej, 3 uncje wódki (około 1/10 litra), 10 dkg cukru,
30 dkg owoców (brzoskwinie, morele, truskawki, pomarańcze lub inne) obranych i pokrojonych w
kostkę, suszona tarta skórka z cytryny. Owoce ułożone w wazie lub dzbanie zalać winem, wódką i
wodą sodową, dodać tartą skórkę cytrynową. Oziębić przed podaniem.
KRUSZON POMARAŃCZOWY
1 litr wina białego, 2 pomarańcze obrane i pokrojone w plasterki, 1 cytryna (wyciśnięty sok), 20 dkg
cukru, 1 litra wody sodowej, 10 kostek lodu. Obrane i pokrojone pomarańcze posypać cukrem i
odstawić na kilka godzin. Włożyć lód, wlać wino i wodę sodową, przyprawić do smaku sokiem
cytrynowym.
KRUPNIK STAROPOLSKI
1 litra spirytusu, 1 litra miodu (około 35 g), 1 litra wody. Dodatki: 1,5 g tłuczonego cynamonu, 3-4
goździki tłuczone, 1 tartej gałki muszkatołowej, 1 laski wanilii, 3 ziarnka pieprzu angielskiego, kawałek
skórki pomarańczowej. Dodatki zagotować z połową wody (bez skórki pomarańczowej), którą należy
włożyć na minutę przed końcem gotowania). Miód zagotować z pozostałą wodą i dolać wywar z
korzeni. Zmieszać (z dala od ognia) ze spirytusem. Nie gotować dalej, tylko dopełnić gorącą wodą, do
1 litra. Odstawić na kilka dni dla sklarowania (im starszy, tym lepszy). Podawać na gorąco lub zimno.
KRUPNIK LITEWSKI
1 litra spirytusu, 1 kg miodu, 1 litra wody. Dodatki: 1 laska cynamonu, 1 gałki muszkatołowej, 6
goździków, 2 imbiry, 1 laski wanilii, kawałek skórki pomarańczowej. Przygotowanie jak wyżej.
DRINKI - Z WÓDKĄ
ALEKSANDER WINIAK
1/3 (1 uncja) winiaku luksusowego, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać
z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.
BATORY SPECIAL
3/5 (1, 1 uncji) wódki, 1/5 (1/2 uncji) Cherry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash (soku
cytrynowego), 1 dash Angostury, 1 dash Grenadiny. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez
sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego, dekorować wisienką.
BLACK MAGIC
3 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1/2 uncji) likieru kawowego, parę kropel cytryny. Wlać do kieliszka "Old
Fashioned" z kilkoma kostkami lodu.
BLOODY MARRY I
1/3 (1, 1 uncji) wódki, 2/3 (3 uncje) soku pomidorowego, 1 łyżeczki soku Worcestershire, 1 łyżeczki
cukru pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać
kostkę lodu. Dekorować miętą.
BLOODY MARRY II
1 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1, 1 uncji) soku pomidorowego, 1 łyżeczki Lemon Squash, 1 łyżeczki cukru
pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać kostkę
lodu. Dekorować miętą.
BLUE LAGOON
20ml Bols Blue, 20ml Bols Vodka, Sprite, kostki lodu. Podawać z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.
1
BLUE MONDAY
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) pomarańczówki gorzkiej. Przemieszać z pokruszonym lodem i
wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.
CYGAŃSKI (GYPSY)
1 (1, 1 uncji) wermut Istra (słodkiego), 1 (1, 1 uncji) jałowcówki. Przemieszać z kruszonym lodem i
wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.
GDYŃSKI DOCKER
3/5 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1/5 (1/2 uncji) Cerry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1
dash Angostury, 1 łyżeczki cukru. Przemieszać z lodem i wlać do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować
skórką cytrynową i plasterkiem cytryny.
HURAGAN
3 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1 (1/2 uncji) wódki, 1 dash Grenadiny, 1 dash Orange Bitter.
Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować
wisienką.
KAMIKAZE
1/3 Bols Blue, 1/3 Bols Vodka, 1/3 soku z cytryny, kostki lodu. Shakerować i przelać do kieliszka.
NINOCZKA
3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash.
Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3- uncjowego kieliszka.
MYŚLIWSKI
3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash.
Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.
ROSYJSKI
1/3 (3/4 uncji) Cacao Choix, 1/3 (3/4 uncji) Jałowcówki, 1/3 (3/4 uncji) wódki. Przemieszać z
kruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.
SCREWDRIVER
Do kieliszka 6-uncjowego wlać: 1 (2 uncje) wódki, 1 (2 uncje) Orange Squash (soku
pomarańczowego). Dopełnić kieliszek lodem. Dekorować wisienką. Koktajl może być wykonany
również z sokiem grejpfrutowym.
WÓDKA DAIQUIRI
3 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1 (1/2 uncji) Lime Juice (albo zastępczy sok cytrynowy), 1 łyżeczka
cukru pudru. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego
kieliszka. Dekorować wisienką.
WÓDKA MARTINI
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) wermutu Istra Dry. Przemieszać z lodem i wlać do 3-uncjowego
kieliszka. Dekorować oliwką.
WÓDKA NA SKAŁACH
2 uncje wódki, 3 kostki lodu, skórka cytrynowa. Włożyć kostki lodu do kieliszka "Old Fashioned", wlać
na nie wódkę. Dekorować cytryną.
WÓDKA SWEET MARTINI
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) słodkiego wermutu. Wlać na potłuczony lód i przemieszać,
dopóki napój się nie ochłodzi. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować
wisienką.
2
WÓDKA SAUER
40 ml wódki, 25 ml wody mineralnej, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru. Przygotować w
shakerze.
DRINKI - Z INNYMI ALKOHOLAMI
ALEKSANDER GIN
1/3 (1 uncja) Gordon Dry Gin, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać w
shakerze z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.
ALEKSANDER BRANDLY
1/3 (1 uncja) Cognac, 1/3 (1uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietanki. Przygotowanie: tak samo jak
Aleksander Gin.
AMERICANO
40 ml campari, 40 ml martini rosso, 80 ml wody mineralnej, (przygotować w szkle, podawać z lodem).
BACARDI
3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 (1/2 uncji) Lime Juice, 1 łyżeczki Grenadiny. Przemieszać z pokruszynym
lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego.
BELLIMI
7/10 (63ml) szampana brut, 3/10(27ml) soku brzoskwiniowego. Wlać do kieliszska szampańskiego
fletowego. Sok brzoskwiniowym, następnie zimny szampan i lekko zamieszać.
BRONX
40 ml ginu, 20 ml martini dry, 20 ml martini bianco, 20 ml soku ze świeżych pomarańczy, (przygotować
w shakerze, podawać z lodem).
BRITANNY
40 ml ginu, 1 łyżka amer picon 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny, (przygotować w
shakerze, podawać z lodem).
CASABLANCA
50 ml złotego rumu, 2 łyżki likieru curacao, 2 łyżki likieru maraschino, 1 łyżka soku z cytryny, 2 krople
angostura bitter.
CHINA
50 ml rumu, 1 łyżka likieru curacao, 1 łyżki syropu grenadiny, 1 łyżki syropu passion-fruit, 1 kropla
angostura bitter, (przygotować w shakerze).
COLUMBIA
40 ml rumu, 1 łyżka soku czereśniowego, 1 łyżka syropu malinowego, sok z połówki cytryny,
(przygotować w shakerze, podawać z lodem).
DAIQUIRT
1 (1/2 uncji) lime Juice, 3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 łyżka cukru pudru dla 2 części napoju.
Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.
HOT RED WINE
3 uncje czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka cukru, 1 goździk, 1 plasterek cytryny. Mocno zagrzać,
ale nie gotować.
JAMAICA
40 ml ginu, 2 łyżki rumu, 1 łyżka wina czerwonego wytrawnego, 1 łyżka soku pomarańczowego,
3
(kieliszek dekorowany cukrem, przygotować w shakerze).
KIR ROYAL
20 ml likieru cassis,100 ml schłodzonego wina musującego, (przygotować w szkle).
MARGERITA
60 ml tequili,20 ml likieru cointreau, sok z połówki cytryny (przygotować w shakerze).
MOULIN ROUGE
40 ml ginu, 40 ml apricot brandy, 20 ml grenadiny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).
OLD FASHIONED
Do kieliszka "Old Fashioned" włożyć: 1 kostkę cukru i wlać 2 dash Angostury, dolać wody tak, aby
przykryć cukier, dodać 1 kostkę lodu i 2 uncje 57 g Seagrams V.O. Dobrze wymieszać. Do kieliszka
włożyć plasterek cytryny i pomarańczy oraz wisienkę. Dekorować skórką z cytryny tak, aby część skórki
zwisała poza kieliszkiem.
PASSOA AMAZONIA
20ml Passoa, 20ml czystej wódki, schłodzony sok ananasowy.
PASSOA ORANGE
40ml Passoa, 60ml soku pomarańczowego, kostki lodu.
POLEWKA PIWNA
1 litra (8 uncji) jasnego piwa mocno zagrzać, dodać 1 żółtko ubite na krem z 1 łyżką cukru i
zamieszać. Wlać do szklanki i posypać tartą gałką muszkatołową.
SIDE CAR
1 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1 (1/2 uncji) Cointreau, 2/4 (1 uncja) Cognac. Przemieszać I wlać do
kieliszka 3-uncjowego.
SPARKLING GALLIANO
1 łyżka Galliano, 1/2 łyżeczki soku cytrynowego, 100ml szampana brut. Dwa pierwsze składniki
zamieszać w kieliszku szampańskim, wlać zimny szampan i lekko zamieszać. Ozdobić skórką ze
świeżego ogórka długości od 4 do 5cm i szerokości 1,5cm.
STINGER
1 (1 uncja) Cognac, 1 (1 uncja) Creme de Menthe (biały). Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać
przez sitko barmańskie do kieliszka 3-uncjowego.
STRAWBERRY DAIQUIRI
60 ml rumu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru, kawałki truskawek lub mus truskawkowy,
(przygotować w shakerze).
SWEDISH BELL
1 część (uncja) Madeiry, 1 część (uncja) Portweinu, 1 część (uncja) sherry, 1 część (uncja) czerwonego
wina wytrawnego, 1 części (uncji) winiaku, 1 goździk, 1 laski cynamonu, szczypta kardamonu, 1 łyżka
cukru, 5 suszonych rodzynek. Mocno zagrzać. Przed podaniem przyprawy usunąć.
SZARLOTKA
Do 6-uncjowej szklanki włożyć dwie kostki lodu. Dodać: 2/5 (2 uncje) wódki, 3/5 (3 uncje) soku
jabłkowego. Przemieszać.
TOM COLLINS
4
30 ml ginu, 90 ml wody mineralnej, 60 ml soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru, sok z połówki
cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).
UNITED NATIONS
1/5 Remy Martin Fine Champagne Cognac V.S.O.P., 1łyżeczka Chartreuse (zielony), 4/5 szampana brut.
do kiliszka szampańskiego fletowego wlać dwa pierwsze składniki, dopełnić zimnym szampanem i
lekko zamieszać.
DRINKI - TĘCZOWE
POUSE CAFE VAN GOGH
1 Raspberry Syrup, 1 Creme de Menthe Green, 1 Kummel White, 1 koniaku.
TĘCZÓWKA ATLANTYCKA
1/5 likieru Mocca, 1/5 Refectorium, 1/5 likieru miętowego, 1/5 likieru lubuskiego, 1/5 wódki
myśliwskiej.
TĘCZÓWKA SAHARYJSKA
1 wódki, 1 Cherry Brandy, 1 całe żółtko surowe.
TEQUILA SUNRISE
40 ml tequili, 100 ml soku z pomarańczy, syrop grenadina. Przygotować w shakerze, podawać z
lodem).
Drinki, drinki przepisy, przepisy na drinki, drinki martini, drinki alkoholowe, martini drinki,
drinki malibu, drinki z malibu, malibu drinki
5
Plik z chomika:
waldi47
Inne pliki z tego folderu:
Nauka robienia piwa 1811.pdf
(18323 KB)
Nowy piwowar czyli Teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych gatunków piwa angielskiego i sławnieyszych trunków słodowych, tudzież niektórych nowo wynalezionych rodzaiów piwa 1829.zip
(17541 KB)
Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast przez Autorkę 365 obiadów. 1885.zip
(11588 KB)
Dokładna nauka warzenia piwa 130.zip
(9956 KB)
Domowa fabrykacya wodek, likierow, kremow, rumow i arakow przewodnik dla wszystkich zebral i ulozyl Konrad Niklewicz 1894.pdf
(8433 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! ● Windows 11 PL
- Bajki rosyjskie - po polsku
- Przepisy z książek i gazetek
! Co Robiłem Zeszłej Nocy
!! U Szwagra !!
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin