Ciasto ze śliwkami.rtf

(2 KB) Pobierz

Składniki:              

 

    * CIASTO

    * 18 dag miękkiego masła śmietankowego

    * 10 dag cukru

    * 16 g cukru waniliowego

    * szczypta soli

    * 3 jajka

    * 30 dag mąki

    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia

      

    * 1 kg śliwek węgierek

      

    * KRUSZONKA

    * 20 dag masła śmietankowego

    * 28 dag mąki

    * 15 dag cukru

    * szczypta soli

      

    * MASA SEROWA

    * 3 jajka

    * 1 kg sera mielonego

    * 15 dag cukru

    * 16 g cukru waniliowego

    * szczypta soli

      

    * POSYPKA - DEKORACJA

    * 2 łyżki cukru pudru

    * 1 łyżeczka cynamonu

    * śmietana kremówka 36%

 

Przepis na ciasto:              

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku i dalej miksować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować ciasto.

 

Śliwki umyte i osuszone przepołowić na pół i usunąć pestki.

Przepis na kruszonkę:              

Masło rozpuścić na wolnym ogniu, ostudzić. Dodać mąkę, sól oraz cukier i zagnieść kruszonkę. Wstawić na 15 minut do lodówki, aby się lekko schłodziła.

Przepis na masę serową:              

Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać.

Pieczenie ciasta ze śliwkami:              

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na ciasto poukładać połówki śliwek (skórką do ciasta). Na śliwki wyłożyć masę serową. Na wierzchu posypać kruszonką. Ciasto piec około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzić.

Dekoracja ciasta:              

Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać przez siteczko ostudzone ciasto. Podawać z bitą śmietaną.

Uwagi:               Przepis jest na dużą blachę! Natomiast ciasto na zdjęciach pieczone było z połowy porcji, dlatego też jest w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin