Babka łaciata.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki

             

 

    * 1/2 kg mąki (3 szklanki)

    * 35 dag cukru

    * 25 dag masła

    * 4 jajka

    * 1 mała szklanka mleka lub śmietany

    * 3 łyżki kakao (lub mniej)

    * 1 paczka proszku do pieczenia

    * 1 cukier waniliowy

    * cukier puder do posypania

 

Przepis

 

              Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i w końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru (10 dag cukru).

 

Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin