Kanapki ze śledziowym tatarem.rtf

(6 KB) Pobierz
Kanapki ze œledziowym tatarem

Kanapki ze śledziowym tatarem

 

Składniki na 6 porcji:

3 jajka ugotowane na twardo

6 matiasów

2 ogórki (konserwowe lub świeże)

kilka marynowanych grzybów (podgrzybki, kurki, pieczarki)

cebula

półczka szczypiorku

2 łki oleju

mały ząbek czosnku

sok z cytryny

l

pieprz

 

Śledzie opłucz i osusz (np. papierowym ręcznikiem), następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Ogórek opłucz, ewentualnie obierz, po czym dość drobno pokrój. Grzyby osącz, posiekaj. Szczypiorek opłucz. Kilka gałązek szczypiorku odłóż, a resztę posiekaj. Teraz wymieszaj śledzie z cebulą, ogórkiem, grzybami i posiekanym szczypiorkiem.

 

Obrany czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z olejem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polej śledzie z warzywami. Wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Tatar podawaj z białym pieczywem udekorowany ćwiartkami jajka i resztą szczypiorku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin