Kolorowe szaszłyki
Składniki 6-8 porcji:
3/4 kg cielęciny bez kości
20 dag boczku wędzonego
2 cebule
3/4 kg warzyw (pomidory, cukinia, papryka)
12 suszonych śliwek
jajo
1/3 szklanki oleju
4 łyżki przyprawy grillowej
szałwia
sól, pieprz
Na początku przygotuj mięso: połowę porcji zmiel, połowę pokrój w kostkę. Pokrojone mięso zalej olejem wymieszanym z 3 łyżkami przyprawy grillowej. Zmielone wyrób z jajkiem, przypraw solą, pieprzem i szałwią, uformuj kuleczki. Cebulę i warzywa pokrój, a śliwki owiń w boczek.
Na patyczki nadziewaj na przemian kulki z mięsa mielonego, mięso w kawałkach, warzywa i śliwki w boczku. Szaszłyki oprósz przyprawą grillową i piecz 15-20 minut.
Dessimo