Majonez czosnkowy 250 g majonezu, 4-7 z�bk�w czosnku, �y�ka soku z cytryny, mielony bia�y pieprz, Czosnek obra�, wycisn�� przez prask� lub rozgnie�� i starannie przetrze�. Dodawa� mieszaj�c do gotowego majonezu, na zmian� z sokiem cytrynowym. Wsypa� szczypt� pieprzu. Rozetrze�. Podawa� do mi�s i ryb na zimno lub do owoc�w morza. Majonez domowy 2 jajka, 1/2 �y�eczki soli, �y�eczka bia�ego octu winnego lub soku z cytryny, 100 g oliwy lub oleju s�onecznikowego (ok. 10 �y�ek), musztarda. Jajka starannie umy�, na 3 sekundy zanurzy� we wrz�tku. Bia�ka delikatnie oddzieli� od ��tek. ��tka wla� do miski, rozbe�ta� z sol� i octem winnym lub sokiem z cytryny, dodaj�c ewentualnie odrobin� musztardy. Olej dolewa� powoli, po kropli, stale ubijaj�c. Ubija� jednostajnie, dodaj�c olej, a� powstanie g�adka, jednolita jedwabista masa. Majonez pikantny 250 g majonezu, �y�eczka musztardy, 6 filet�w anchois lub koreczk�w helskich, s�odka cebulka (szalotka), Cebulk� obra�, drobno posieka�, filety anchois lub koreczki helskie drobno pokroi�, wymiesza� z majonezem i musztard�. Podawa� do ciel�ciny na zimno i potraw rybnych. Sos a la sobieski 350 ml wywaru z drobiu, 50 ml �mietany, 8 dag pieczarek, t�uszcz do pieczarek, 5 dag ugotowanego kalafiora, 3 dag groszku konserwowego, 3 dag t�uszczu, 3 dag m�ki, koperek s�l, pieprz Pieczarki oczy�ci�, op�uka�, drobno pokroi�, usma�y�. T�uszcz rozgrza�, wymiesza� z m�k�, zasma�y� nie rumieni�c, rozprowadzi� zimnym wywarem szybko mieszaj�c trzepaczk�, doda� pieczarki i gotowa� oko�o 10 min na ma�ym ogniu cz�sto mieszaj�c. Pod koniec gotowania doda� groszek, rozdrobniony kalafior i �mietan�. Sos po��czy� z posiekanym koperkiem, doprawi� do smaku. Podawa� do drobiu. Sos barbecue 1 szklanka ketchupu, 1/2 szklanki wody, 2 �y�eczki oleju jadalnego, 2 �y�eczki octu, 60 ml soku z cytryny, 1 posiekana cebula, 2 �y�eczki cukru skarmelizowanego, 1 �y�eczka musztardy, 3 �y�eczki p�ynnej przyprawy do zup, 20 dag startego selera, s�l, pieprz, papryka w proszku Cebul� sma�y� w oleju a� zbr�zowieje, doda� pozosta�e sk�adniki, zamiesza�, zagotowa� i trzyma� na wolnym ogniu przez 20 min. Sos bia�y 1 �y�ka mas�a, 2 �y�ki m�ki, 1 szklanka wody, pieprz, ga�ka muszkato�owa, s�l Mas�o rozpu�ci�, uwa�aj�c aby si� nie przyrumieni�o, wsypa� m�k� i wymiesza� nie rumieni�c. Zdj�� z ognia, wla� zimn� wod�, stale mieszaj�c, doda� pieprz i ga�k� muszkato�ow�, posoli�, gotowa� mieszaj�c ok. 5 min. na ma�ym ogniu. Mo�na doda� sok z cytryny do smaku. Sos cebulowy 4 cebule, 4 �y�ki mas�a, 2 �y�ki m�ki, 3 szklanki g�stej �mietany, s�l, pieprz, przyprawy Mas�o rozgrza� w garnku na �rednim ogniu, wsypa� cebul�, sma�y� na z�oty kolor, cz�sto mieszaj�c. Posypa� m�k�, mieszaj�c sma�y� minut�, przestudzi�. Mieszaj�c zasma�k� powoli wlewa� �mietan�, miesza� do powstania jednolitego sosu, doprawi� sol� i pieprzem, podgrzewa�, stale mieszaj�c a� sos zg�stnieje. Sos chrzanowy 3 dag startego chrzanu, sok z cytryny lub ocet, 10 dag jab�ek, 1/4 szklanki s�odkiej �mietanki, 1 bia�ko ugotowane na twardo, s�l Bia�ko ugotowane na twardo drobno posieka�. Chrzan wymiesza� ze �mietank�, doda� �y�k� soku z cytryny. Jab�ko umy�, obra�, utrze� na tarce i od razu wymiesza� z chrzanem i �mietank�, dodaj�c posiekane bia�ko. Przyprawi� do smaku sol� i sokiem z cytryny lub octem. Podawa� do potraw mi�snych i ryb. Sos cyga�ski 20 dag ketchupu, 5 dag filet�w �ledziowych, 25 ml oliwy, 8 dag cebuli, 5 dag og�rk�w konserwowych, s�l, pieprz, musztarda do smaku Cebul� obra�, op�uka�, drobno pokroi�, razem z og�rkiem i filetami, po��czy� z oliw� i ketchupem, doprawi� do smaku. Podawa� do jaj. Sos francuski 1/2 szklanki bia�ego wytrawnego wina, 4 surowe ��tka, 2 �y�ki oliwy, sok z cytryny, s�l Wino rozmiesza� dok�adnie z surowymi ��tkami i oliw�, wcisn�� sok z po�owy cytryny, posoli� do smaku, wymiesza�. Podawa� do warzyw z wody. Sos kawowy 250 ml silnego naparu z kawy naturalnej, 3 dag mas�a, 5 dag cukru pudru, 1 dag m�ki ziemniaczanej M�k� ziemniaczan� wymiesza� z ma�� ilo�ci� zimnej wody, wlewa� powoli do gor�cego naparu z kawy naturalnej, szybko mieszaj�c trzepaczk�, zagotowa�, doda� cukier i mas�o. Sos my�liwski 350 ml wywaru z ko�ci lub mi�sa, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 dag suszonych grzyb�w, 4 dag szynki w�dzonej 2 dag kie�basy suchej, 8 dag cebuli, 5 dag og�rk�w konserwowych, 3 dag ketchupu, 3 dag t�uszczu, 3 dag m�ki, s�l, pieprz, papryka mielona, ziele angielskie, li�� laurowy Grzyby umy�, ugotowa� i posieka�. Og�rki i szynk� pokroi� w paseczki. Cebul� obra�, op�uka�, podsma�y�, doda� ketchup, dusi� kilka minut. T�uszcz rozgrza�, wymiesza� z m�k�, zasma�y� nie rumieni�c, rozprowadzi� zimnym wywarem szybko mieszaj�c trzepaczk�, zagotowa� i gotowa� oko�o 10 min na ma�ym ogniu. W po�owie gotowania wla� wina, doda� cebul� z ketchupem oraz og�rki, szynk�, grzyby, wywar z grzyb�w i roztarte przyprawy, doprawi� do smaku. Podawa� do potraw mi�snych. Sos musztardowy 4 ��tka z jajek ugotowanych na twardo, 2 �y�ki oliwy, 2 �y�ki cukru, 2 - 3 �y�ki musztardy. ��tka utrze� z oliw�, cukrem i musztard�. Doprawi� do smaku sol� i ewentualnie octem. Podawa� do pieczeni. Sos winegret 3/4 szklanki oliwy lub oleju, 4 �y�ki octu, 4 �y�ki wody �y�eczka soli, �y�eczka pieprzu, 2-3 �y�eczki cukru Do s�oika wla� oliw�, ocet i wod�, wsypa� s�l, pieprz i cukier, mocno zakr�ci� wieczko, wstrz�sa� przez 30-45 sek. Przed u�yciem zawsze wstrz�sn��. Odmiany: Winegret czosnkowy - do szklanki sosu winegret doda� roztarty z�bek czosnku. Winegret meksyka�ski - do szklanki sosu winegret doda� 1 posiekane jajo na twardo, 1 �y�eczk� chilli, 1 �y�eczk� posiekanej cebuli, 1 roztarty z�bek czosnku. Winegret zielony - do szklanki sosu winegret doda� 2 �y�ki posiekanej zielonej pietruszki, 2 �y�ki posiekanego koperku, 1 �y�k� posiekanego szczypiorku. Sos ziemniaczany 350 ml wywaru z ko�ci lub mi�sa, 50 ml �mietany, 20 dag ziemniak�w, 8 dag cebuli, 4 dag t�uszczu, 3 dag m�ki, natka pietruszki, s�l, pieprz Cebul� obra�, op�uka�, drobno pokroi�, usma�y�, wymiesza� z m�k�, lekko zrumieni�, rozprowadzi� zimnym wywarem szybko mieszaj�c trzepaczk� zagotowa�, doda� ziemniaki i ugotowa�. Pod koniec gotowania wla� �mietan�. Sos po��czy� z posiekan� natk� pietruszki, doprawi� do smaku. Podawa� do potraw mi�snych.
Dessimo