Plecionki
Składniki:
1 kg mąki
4 dag drożdży
8 dag cukru
1/2 l letniego mleka
7 dag masła
2 jaja
łyżka soli
skórka otarta z cytryny
3 żółtka
20 dag cukru pudru
Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła (łyżkę odłóż), jajek, soli i skórki cytrynowej przygotuj ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o podobnej wadze. Uformuj z nich wałki, ale nie tylko, możesz nadawać im różne kształty w zależności od własnej fantazji. Wałki możesz np. spleść w warkocz albo zrobić z nich serduszka itp.
Miskę żaroodporną posmaruj masłem, ułóż na niej plecionki. Wszystkie posmaruj z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Tak przygotowane plecionki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 220°C. Po 15 minutach pieczenia, przykryj pergaminem.
Z cukru pudru i 4 łyżek wody zrób gęsty lukier i polukruj nim plecionki.
Dessimo