Plecionki.rtf

(6 KB) Pobierz
Plecionki

Plecionki

 

Składniki:

1 kg mąki

4 dag droży

8 dag cukru

1/2 l letniego mleka

7 dag masła

2 jaja

łka soli

skórka otarta z cytryny

3 żółtka

20 dag cukru pudru

 

Z mąki, droży, cukru, mleka, masła (ł odłóż), jajek, soli i skórki cytrynowej przygotuj ciasto drożowe. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o podobnej wadze. Uformuj z nich wałki, ale nie tylko, możesz nadawać im różne kształty w zależności od własnej fantazji. Wałki możesz np. spleść w warkocz albo zrobić z nich serduszka itp.

 

Miskę żaroodporną posmaruj masłem, ułóż na niej plecionki. Wszystkie posmaruj z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Tak przygotowane plecionki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 220°C. Po 15 minutach pieczenia, przykryj pergaminem.

 

Z cukru pudru i 4 łek wody zrób gęsty lukier i polukruj nim plecionki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin