Potrawka z owoców morza.rtf

(8 KB) Pobierz
Potrawka z owoców morza

Potrawka z owoców morza

 

Składniki na 2 porcje:

300 g świeżych muli 

70 ml białego wina

150 g kałamarnic (najlepiej ośmiornicy)

l

6 świeżych homarców lub odwłoków krewetek ze skorupami

2 wyjęte z muszli przegrzebki z ikrą

2 szalotki

łka masła

żółtko

125 g słodkiej śmietany

świeżo zmielony biały pieprz

1-2 łeczek soku z cytryny

 

Mule oczyść i wyszoruj. Gotuj je w białym winie, aż otworzą się muszle. Zostaw w wywarze do ostygnięcia.

 

W tym czasie oczyść kałamarnice i pokrój na około 2-centymetrowe kawałki. Gotuj do miękkości w szybkowarze w osolonej wodzie, zależnie od wielkości, 10-15 minut (w zwykłym garnku gotuje się je trzy razy dłej).

 

Homarce lub krewetki wyjmij ze skorup, usuń przewód pokarmowy. Większe sztuki przekrój wzdł na pół.

 

Białe mięso przegrzebków przekrój w poprzek na pół, razem z pomarańczową ikrą sparz wrzątkiem i drobno pokrój.

 

Szalotki obierz, drobno posiekaj i duś na maśle 1-2 minuty, ale nie rumień. Dodaj homarce albo krewetki i białe mięso przegrzebków. Smaż na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając, a następnie odstaw na bok.

 

Z ugotowanych kałamarnic odlej wywar. Wywar z małży przecedź przez sitko i wlej do garnka razem z około 80 ml wywaru z kałamarnic. Zagotuj i odparuj. Wyjmij mule z muszli.

 

Starannie wymieszaj żółtko ze śmietaną. Ciągle mieszając, wlewaj gorący wywar. Przypraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodaj wszystkie owoce morza, łącznie z pomarańczową ikrą przegrzebków i krótko podgotuj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin