Tort orzechowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Tort orzechowy

Tort orzechowy

 

Składniki:

ciasto:

375 g mąki

150 g schłodzonego masła

jajo

żółtko

szczypta soli

150 g cukru pudru

laska wanilii

nadzienie:

250 g cukru pudru

25 g miodu

250 g gęstej (ciężkiej) śmietany

300 g orzechów włoskich

 

Wymieszaj mą i pokrojone masło, następnie dodaj pozostałe składniki ciasta, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na desce posypanej mą, zrób z niego dwie warstwy. Jedną warstwę przełóż do formy posypanej mą.

 

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i podgotuj je.

Do formy, w której znajduje się pierwsza warstwa ciasta przełóż nadzienie, przykryj drugą warstwą i piecz 45 minut w temperaturze 200°C.

 

Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.

W cieście należy zrobić małe otwory, aby para mogła się swobodnie wydostać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin