Karp po niemiecku.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp po niemiecku

Karp po niemiecku

 

Składniki:

75 dag filetów z karpia

2-3 cebule

2 łki masła

kawałek selera

2 szklanki jasnego piwa

po 2 łki posiekanej natki pietruszki i koperku

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz, sól

 

Rybę oczyścić, spraw, umyj, pokrój na dzwonka, posyp solą i pieprzem. Cebule i seler obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę, po czym uduś na maśle, nie rumieniąc. Warzywa ułóż na dnie płaskiego rondla, na nich ułóż dzwonka ryby, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i posyp zieleniną.

 

Całość zalej taką ilością piwa, aby ryba była całkowicie przykryta. Gotuj wszystko na małym ogniu. Miękką rybę odcedź, ułóż na półmisku do ryb. Wywar odparuj do 1/3 objętości, a następnie dokładnie przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Na koniec przypraw, ewentualnie dodaj trochę piwa.

 

Rybę polej sosem i podawaj zaraz po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin