Karp po poznańsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Karp po poznañsku

Karp po poznańsku

 

Składniki na 6 porcji:

80 dag filetów z karpia

2-3 łby z karpia

czek włoszczyzny

duża cebula

2 liście laurowe

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

1-2 goździki, sól

sos:

2 łki masła

łka mąki

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

5 dag pokruszonego piernika

5 dag rodzynek

2 łki posiekanych migdałów

1,5 łki miodu

sok i otarta skórka z cytryny, sól

 

Umyte i osuszone filety z karpia natrzyj solą, owiń folią i włóż na 1-2 godzin do lodówki. Z 2-3 szklanek wody ugotuj wywar z włoszczyzny i przypraw, dodaj łby i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut, przecedź. Filety z ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej przecedzonym wywarem i gotuj na małym ogniu około 15 minut.

 

Po ugotowaniu rybę delikatnie wyjmij, podziel na porcje i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby odparuj i przestudź.

 

W rondlu stop masło, dodaj mą, mieszając zrób białą zasmaż, rozprowadź połączonym z winem przestudzonym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Teraz dodaj pokruszony piernik, miód, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i migdały, wszystko razem wymieszaj, potem podgrzej. Tak przygotowanym sosem polej obficie rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

 

Rybę podawaj z łazankami, ziemniakami z wody lub z buł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin