Łosoś po gruzińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
£osoœ po gruziñsku

Łosoś po gruzińsku

 

Składniki:

1 kg ryby

pół łeczki startej gałki muszkatołowej

po pół łeczki mielonego imbiru, berberysu i kolendry

3-4 ząbki czosnku

sok i skórka otarta z cytryny

3 łki posiekanej natki pietruszki

3 łki drobno pokrojonej cebuli

2 łki mąki

olej do smażenia, sól

 

Sprawioną rybę umyj, odfiletuj, osusz, następnie pokrój w dość grube paski. Teraz oprósz solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzyj na jednolitą masę z imbirem, gał, berberysem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowaną pastą starannie natrzyj rybę, przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Po upływie podanego czasu obtocz w mące i usmaż na silnie rozgrzanym oleju.

 

Łososia ułóż na ogrzanym półmisku, posyp posiekaną cebulą i natką pietruszki. Ryba smakuje znakomicie z frytkami i zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin