Łosoś w sosie cebulowym.rtf

(6 KB) Pobierz
£osoœ w sosie cebulowym

Łosoś w sosie cebulowym

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg łososia

20 dag cebuli 

sok i skórka otarta z cytryny

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

4 łki masła

łeczka mąki ziemniaczanej

kilka gałązek koperku

cukier, sól, pieprz

 

Łososia pokrój w dzwonka, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny, zostaw na 20-30 minut. Na patelni stop połowę masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj sól, pieprz, otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj, wlej szklankę wina i duś pod przykryciem około 15 minut.

 

Rybę ułóż w żaroodpornym półmisku, polej stopionym masłem i winem, przykryj i duś 15-20 minut. Cebulę zmiksuj, potem przetrzyj przez sito. Podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie szczyptą cukru). Mą ziemniaczaną rozrób w łce zimnej przegotowanej wody, zawiesinę wlej do sosu i mieszając podgrzewaj.

 

Tak przygotowanym gęstym sosem polej rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij i udekoruj gałązkami koperku.

 

Znakomitym uzupełnieniem łososia są łazanki lub ziemniaki z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin