Łosoś w sosie ostrygowym.rtf

(5 KB) Pobierz
£osoœ w sosie ostrygowym

Łosoś w sosie ostrygowym

 

Składniki:

1 kg łososia

czek dymki

3 łki sosu ostrygowego

2 łki sosu sojowego

łka oleju

2 łki masła

łka soku z cytryny

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

l

 

Sprawionego łososia umyj, osusz, pokrój w plastry i - po ułeniu w salaterce - lekko natrzyj sokiem z cytryny, a następnie zalej sosem ostrygowym, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

 

W płaskim rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim drobno pokrojo dymkę, dodaj do niej masło i włóż porcje łososia. Teraz skrop je sosem sojowym, posól, przykryj rondel i przystąp do duszenia, co powinno potrwać 10-15 minut.

 

Przed podaniem - najlepiej z makaronem lub ryżem - posyp posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin