Makrela na zimno.rtf

(6 KB) Pobierz
Makrela na zimno

Makrela na zimno

 

Składniki na 4 porcje:

4-6 makreli (175 g każda)

marchewka, cebula

2 małe ostre papryczki

3 ząbki czosnku

cytryna, pęczek koperku lub natki pietruszki

3 łki octu winnego

3 łki oleju

3 liście laurowe

łeczka ziaren kolendry

l, pieprz

 

Makrele oczyść, oddziel łby, opłucz i w kilku miejscach niezbyt głęboko ponacinaj ich grzbiety.

 

Obrany czosnek posiekaj, oczyszczone marchewkę i papryczki umyj i potnij w krążki. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj ziarna kolendry i liście laurowe, całość skrop ł oleju i wstaw na 10 minut do mocno nagrzanego (220°C) piekarnika, aż marchew będzie w połowie upieczona, czyli jeszcze twardawa. Wtedy wyjmij naczynie z piekarnika, na jarzynach poukładaj ryby, skrop je ciepłym olejem, oprósz pieprzem i solą i wstaw z powrotem do pieczenia na 20 minut.

 

Wyjęte z pieca makrele przenieś na ogrzany półmisek, skrop octem i sosem pozostałym z pieczenia i odstaw do wystudzenia, gdyż tak przygotowaną rybę podaje się na zimno, a dekoruje umytą i podzieloną na gałązki zieleniną i plasterkami wyparzonej cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin