Mintaj aromatyczny
Składniki:
80 dag filetów
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki mielonej kolendry
2-3 ząbki czosnku
po szczypcie: mielonego imbiru, berberysu,
startej gałki muszkatołowej i cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
sól, pieprz
Roztarty z solą czosnek dokładnie wymieszaj z mieloną kolendrą, imbirem, gałką, berberysem, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z cytryny.
Umyte i osuszone filety pokrój na niewielkie kawałki, umieść w salaterce, zalej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej i usmaż na nim rybę, ostrożnie mieszając.
Przed podaniem posyp posiekaną cebulą i kolendrą. Podaje się tę rybę z ryżem lub bułką.
Dessimo