Mintaj aromatyczny.rtf

(6 KB) Pobierz
Mintaj aromatyczny

Mintaj aromatyczny

 

Składniki:

80 dag filetów

sok i skórka otarta z cytryny

pół łeczki mielonej kolendry

2-3 ząbki czosnku

po szczypcie: mielonego imbiru, berberysu,

startej gałki muszkatołowej i cukru

3 łki oleju

2 łki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)

3 łki drobno posiekanej cebuli

l, pieprz

 

Roztarty z solą czosnek dokładnie wymieszaj z mieloną kolendrą, imbirem, gał, berberysem, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z cytryny.

 

Umyte i osuszone filety pokrój na niewielkie kawałki, umieść w salaterce, zalej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej i usmaż na nim rybę, ostrożnie mieszając.

 

Przed podaniem posyp posiekaną cebulą i kolendrą. Podaje się rybę z ryżem lub buł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin