Mintaj z owocami.rtf

(7 KB) Pobierz
Mintaj z owocami

Mintaj z owocami

 

Składniki:

75 dag filetów z mintaja

duża cebula

2 winne jabłka

5 dag suszonych śliwek

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łki rodzynek

pół łeczki mielonego cynamonu

4-5 goździków

pół szklanki białego wytrawnego wina

łka soku z cytryny

2 łki oleju

po łce masła i mąki

l, pieprz, szczypta cukru

 

Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, i pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu. Umyte śliwki zalej przegotowaną wodą tak, aby były całkowicie zanurzone, zagotuj i - po lekkim przestudzeniu - wydryluj.

 

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim oprószone mą filety z mintaja. Następnie przenieś je do rondla, obłóż cienkimi plasterkami jabłek, cebulą, pokrojonymi w paseczki śliwkami i kawałeczkami masła, a także posyp cynamonem. Dodaj goździki i sparzone wrzątkiem rodzynki.

 

Całość zalej winem i wywarem ze śliwek, energicznie potrząśnij rondlem, po czym przykryj go, i przez 20 minut duś potrawę na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw ją do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie posyp orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin