Okonie w piwie
Składniki:
1 kg okoni
2 łyżki masła
łyżka oleju
2 szklanki mocnego jasnego piwa
2 łyżki mąki
2 cebule
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
liść laurowy
cukier, sól, pieprz
Ryby spraw, opłucz, potem osól i odstaw ma 30-45 minut.
W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, pokrój ma plasterki i podduś na maśle (łyżka) na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i utłuczone goździki, po czym wlej pół szklanki piwa i zagotuj.
W małej ilości wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu. Sos gotuj 10 minut. Następnie dodaj tłuszcz, który pozostał po smażeniu, przepuszczony przez praskę czosnek i pozostałe piwo. Jeszcze raz zagotuj. Sos po zdjęciu z ognia przypraw cukrem i sokiem z cytryny.
Na koniec usmaż ryby z obu stron na oleju na złoty kolor, ułóż ma półmisku i polej sosem. Sos możesz podać w osobnym naczyniu.
Dessimo