Okonie w piwie.rtf

(6 KB) Pobierz
Okonie w piwie

Okonie w piwie

 

Składniki:

1 kg okoni

2 łki masła

łka oleju

2 szklanki mocnego jasnego piwa

2 łki mąki

2 cebule

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

liść laurowy

cukier, sól, pieprz

 

Ryby spraw, opłucz, potem osól i odstaw ma 30-45 minut.

 

W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, pokrój ma plasterki i podduś na maśle (łka) na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i utłuczone goździki, po czym wlej pół szklanki piwa i zagotuj.

 

W małej ilości wody rozmieszaj mą, dodaj do sosu. Sos gotuj 10 minut. Następnie dodaj tłuszcz, który pozostał po smażeniu, przepuszczony przez praskę czosnek i pozostałe piwo. Jeszcze raz zagotuj. Sos po zdjęciu z ognia przypraw cukrem i sokiem z cytryny.

 

Na koniec usmaż ryby z obu stron na oleju na złoty kolor, ułóż ma półmisku i polej sosem. Sos możesz podać w osobnym naczyniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin