Pikantna sałatka ryżowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Pikantna sa³atka ry¿owa

Pikantna sałatka ryżowa

 

Składniki na 4 porcje:

13 dag długoziarnistego ryżu

puszka czerwonej fasolki (np. kidney)

2 duże ogórki konserwowe (około 20 dag)

2 cebule

15 dag pieczonego schabu (lub gotowanej szynki)

10 dag pieczarek

czek natki pietruszki

szklanka keczupu

2 ząbki czosnku

l

pieprz

chili

 

Ryż gotuj 20 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Potem osącz na sitku, a następnie przestudź. Teraz przygotuj pozostałe składniki sałatki. Osącz czerwoną fasolkę. Mięso pokrój w paski, a ogórki w cienkie plasterki. Oczyść i umyj pieczarki i także pokrój je w plasterki. Obierz i umyj cebulę, pokrój ją na małe cząstki. Opłucz i osusz natkę pietruszki. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

 

Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Dodaj do ketchupu i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Wymieszaj składniki w misce i obficie polej je sosem. Na koniec przykryj, odstaw na 20 minut.

 

Przed podaniem ponownie dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin