Ryż z pomidorami i czosnkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Ry¿ z pomidorami i czosnkiem

Ryż z pomidorami i czosnkiem

 

Składniki:

20 dag ryżu

łeczka soli

2 cebule

2 ząbki czosnku

mały por

4 mięsiste pomidory

2 łki oleju

mała puszka koncentratu pomidorowego

1/8 l Bulionu warzywnego w kostce WINIARY

pół łeczki soli

łeczka papryki z proszku

2 łki siekanej natki pietruszki

 

Ryż dokładnie umyj i przez 40 minut gotuj w 2 l osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i osącz. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dokładnie umyty por pokrój na plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory przekrój na pół, usuń nasiona i twarde rdzenie i pokrój w kostkę.

 

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę i czosnek, potem dodaj pory - wszystko krótko podsmaż, cały czas mieszając. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.

 

Uprzednio osączony ryż wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym, dopraw według uznania solą i papryką, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

 

Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Do ryżu możesz dodać zieloną sałatę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin