Sos orientalny.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos orientalny

Sos orientalny

 

Składniki:

2 szklanki mleka

10 dag wiórków kokosowych

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

sok i skórka otarta z cytryny

papryczka chili

łka pasty anchois (sardelowej)

2 łki oleju

cukier, sól

 

Posiekaj drobno chili, czosnek i cebule, dodaj do tego skórkę z cytryny, cukier i pastę anchois, a teraz wszystko razem utrzyj na gładką masę.

 

Wiórki kokosowe zalej wrzącym mlekiem i odstaw na pół godziny.

 

W rondelku rozgrzej olej, dodaj do niego przygotowaną już pastę cebulową i smaż przez 2-3 minuty, stale mieszając. Wlej sos sojowy, przecedzone mleko kokosowe i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj mniej więcej przez 3 godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin