Sos pomidorowy na gorąco.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos pomidorowy na gor¹co

Sos pomidorowy na gorąco

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki beszamelu

(przygotowanego z Bulionu warzywnego WINIARY)

czubata łka koncentratu pomidorowego

2 łki Bulionu warzywnego WINIARY (może być z kostki)

cukier

l

pieprz

 

Najpierw przygotuj beszamel - 2 łki masła roztop, następnie dodaj mą i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z 2 łkami bulionu warzywnego i wlej do gorącego sosu. Zagotuj go, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

 

Podawaj do ms, ryb lub warzyw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin