ś po wileńsku.txt

(1 KB) Pobierz
�ledzie po wile�sku
Sk�adniki:
Przyprawy: ok. 3 cm korzenia �wie�ego imbiru, 2 �y�eczki cukru pudru,
 1/2 �y�eczki cynamonu, 2 ziarna pieprzu, 5 go�dzik�w, 4-5 listk�w laurowych,
 1 ga�ka muszkato�owa (starta), 4-5 ziarnek ziela angielskiego 
Pozosta�e sk�adniki: 1/2 kg p�at�w �ledziowych (najlepsze s� jasne, du�e i grube p�aty
 �ledzi solonych z beczki), 4 �rednie cebule, olej, 1 koncentrat pomidorowy albo s�oiczek 
keczupu 

 
 
Spos�b przyrz�dzania: Ca�y kunszt tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw. 
Przyprawy: Wszystkie przyprawy trzeba dok�adnie zemle�. Mo�na w tym celu po�wi�ci�
 np. nasadk� z miksera do mielenia kawy. 
Pozosta�e sk�adniki: Cebule pokroi�, zeszkli� na oleju.
Nast�pnie doda� koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudzi�.
 Na talerzu u�o�y� �ledzie i posypa� przyprawami. Zostawi� na noc w ch�odnym miejscu.
 Nast�pnego dnia p�aty pokroi� na kawa�ki. U�o�y� w dw�ch lub trzech warstwach na p�misku,
 a potem przykry� grub� warstw� cebuli z koncentratem. Udekorowa� szczypiorkiem i 
natk� pietruszki. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin