Tarta z truskawkami
Składniki:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
żółtko
łyżka śmietany
sól
3 łyżki dżemu truskawkowego
50 dag truskawek
10 dag Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY
do dekoracji:
Śnieżynka WINIARY
Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany i szczypty soli zagnieć ciasto, po czym włóż na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wyłóż nim formę na tartę i nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudź i nie wyjmując z formy posmaruj dno i ścianki tarty dżemem.
Truskawki opłucz, osusz i ułóż na dżemie. Potem rozpuść galaretkę i zanim się zetnie, polej nią truskawki. Całość wstaw na pewien czas do lodówki.
Dessimo