Bigos staropolski.rtf

(7 KB) Pobierz
Bigos staropolski

Bigos staropolski

 

Składniki na 6 porcji:

1 i 1/4 kg kiszonej kapusty

35 dag różnych mięs (najlepiej 10 dag łopatki wieprzowej, 5 dag pieczonej górki cielęcej

6 dag pieczonej wołowiny zrazowej i 14 dag podgardla wieprzowego)

45 dag różnych wędlin (najlepiej po 16 dag kiełbasy myśliwskiej i jałowcowej, 6 dag szynki gotowanej

i 6 dag wędzonego boczku)

10 dag świeżego boczku

6 suszonych grzybów

2 łki przecieru pomidorowego

2 cebule

3 łki smalcu

łka miodu

łka mąki pszennej

szklanka czerwonego wina

2 ząbki czosnku

po kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca

2 liście laurowe

l

majeranek

 

Wszystkie mięsa i wędliny pokrój w kostkę. Kapustę włóż do rondla, dodaj mięso oraz wędliny, listki laurowe, ziarna pieprzu i jagody jałowca. Teraz wlej wino, całość przypraw solą i majerankiem, zamieszaj.

 

Rondel przykryj i duś (lub piecz w temperaturze 180°C) przez godzinę. Bigos ostudź (powinien być przykryty warstwąuszczu wytopionego z mięsa) i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.

 

Grzyby namocz na noc i ugotuj. Odcedź, przepłucz wodą i posiekaj. Bigos podgrzej. Teraz posiekaj cebulę i czosnek. Smalec stop na patelni, zrumień cebulę. Oprósz mą i mieszając smaż minutę.

 

Zasmaż, czosnek, przecier i grzyby dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj kilka minut. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i miodem.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin