Liście włoskiej kapusty duszone.rtf

(6 KB) Pobierz
Liœcie w³oskiej kapusty duszone

Liście włoskiej kapusty duszone

 

Składniki na 4 porcje:

główka włoskiej kapusty (około 1 kg)

5 dag chudego wędzonego boczku

łeczka smalcu

mała cebula

4-5 ząbków czosnku

liść laurowy

kminek

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

1/4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

sok z cytryny

l

pieprz

 

Umytą kapustę przekrój na cztery części i usuń głąb. Na stopionym w rondlu smalcu zrumień pokrojony w paseczki boczek, dodając posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż mieszając, a następnie dodaj ćwiartki kapusty, listek laurowy, sól, pieprz i kminek. Z kolei wlej gorący bulion i wino i doprowadź potrawę do wrzenia, a później duś pod przykryciem na małym ogniu. Po około 20 minutach zdejmij przykrywkę, odparuj częśćynu i wyjmij liść laurowy.

 

Dopraw całość do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin