Zapiekanki.txt

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniakami 


1,2 kg ziemniak�w, 30 dag ostrego sera (warmi�ski, tyl�ycki, cheddar), 2 szklanki
�mietany, 2 jajka, 1 �y�eczka �agodnej przyprawy curry lub my�liwskiej, 2 �y�ki
posiekanej natki pietruszki, 2 �y�ki mas�a lub margaryny, 3 �y�ki tartej bu�ki, s�l, pieprz. 

Ziemniaki obra�, umy�, pokroi� w plasterki, obgotowa� 5 min w lekko osolonej wodzie
i odcedzi�. Ser zetrze� na tarce. Naczynie �aroodporne wysmarowa� mas�em i
posypa� bu�k� tart�. Uk�ada� w nim ziemniaki, przesypuj�c serem i przyprawami.
Zala� potraw� �mietan� wymieszan� z jajkami, posypa� reszt� sera i przypraw.
Zapieka� 25 min w piekarniku w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypa� natk�. 
Jaja zapiekane po hiszpa�sku 


6 jaj, 3 �y�ki posiekanej cebuli, 3 �y�ki posiekanej papryki, 4 �y�ki mas�a lub oleju, 4 �y�ki
tartej bu�ki, 1/2 szklanki utartego sera ��tego 

Cebul� i papryk� sma�y� na rozgrzanym ma�le na z�oty kolor, prze�o�y� do p�askiego
�aroodpornego naczynia. Ostro�nie wbi� jaja na jarzynki. Wymiesza� bu�k� z serem
posypa� jaja, wstawi� naczynie do nagrzanego piekarnika ( 170 st. C ), piec do �ci�cia
si� jaj. 
Ry� po chi�sku 


250 g. ry�u, 4 dymki, 250 g. wo�owiny, bia�ko, 1/2 �y�eczki cukru, 2 �y�ki sosu sojowego,
5 �y�ek oleju s�onecznikowego, 2 �y�ki cherry lub bia�ego wytrawnego wina, 4 z�bki
czosnku, �y�eczka m�ki ziemniaczanej, kawa�ek korzenia imbiru lub imbir w proszku, 3
listki kapusty peki�skiej, s�l, pieprz. 

Op�ukany ry� zagotowa� w p�torej szklanki osolonej wody. Zawin�� w koc. Odstawi�
na 4 godz. Mi�so pokroi� w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obra� i
posieka�. Z cukru, po�owy sosu sojowego i cherry lub wina oraz m�ki ziemniaczanej i
bia�ka sporz�dzi� marynat�. Marynowa� w niej mi�so 15 minut. Olej rozgrza� na
patelni. Wrzuci� czosnek i cebul�, doda� mi�so z marynat� i imbir. Sma�y� na ostrym
ogniu przez 2 minuty, ca�y czas mieszaj�c. Doda� reszt� alkoholu i sosu sojowego.
po��czy� z ry�em, doda� s�l i pieprz, posypa� pokrojon� w paski kapust�. 
Suflet z gruyere`em 


1 w�tr�bka drobiowa, 7,5 dag startego sera gruye`re, 6 dag mas�a, 7,5 dag m�ki, 0,5 l
mleka, 4 jajka, 1 z�bek czosnku, 1 �y�eczka natki pietruszki, s�l, pieprz, 1 �y�ka mas�a
do wysmarowania formy. 

Mas�o uciera� z m�k�, a� powstanie g�adka, jednolita masa. Nast�pnie mas�
rozprowadzi� zimnym mlekiem, doprawi� sol�, pieprzem i wymiesza�. Gotowa� na
wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawi� z ognia. W�tr�bk� i czosnek drobno
posieka� i razem z natk� wrzuci� do sosu. Nast�pnie po kolei dodawa� : ��tka, ser i
pian� ubit� z bia�ek. Wymiesza�. Mas� prze�o�y� do formy sufletowej wysmarowanej
mas�em (masa powinna wype�nia� tylko po�ow� formy, gdy� suflet podczas pieczenia
bardzo uro�nie). Wstawi� do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i piec 30 min.
Na 5 min przed ko�cem pieczenia zwi�kszy� temp. do 200 st. C. 
Zapiekanka chlebowa 


50 dag chleba graham, 3 �y�ki mas�a, 5 dag rodzynek, 1/2 l mleka, 3 jaja, cynamon,
cukier waniliowy, sok z cytryny 

Kromki chleba posmarowa� mas�em i po�ow� z nich u�o�y� na dnie wysmarowanej
t�uszczem formy. Rodzynki wymy�, os�czy� i posypa� warstw� chleba. Na rodzynki
po�o�y� pozosta�e kromki chleba. Mleko, jaja, cynamon, sok z cytryny i cukier
waniliowy wymiesza� i zala� u�o�ony chleb. powierzchni� posypa� stru�ynami mas�a.
Wstawi� do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawa� z kompotem. 
Zapiekanka �niadaniowa 


40 dag ziemniak�w, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 10 dag boczku w�dzonego, 10 dag
sera gouda, 4 jajka, 1/2 szklanki �mietany, 1 �y�ka natki pietruszki, ga�ka muszkato�owa,
pieprz, s�l. 

Ziemniaki wyszorowa� pod bie��c� wod� i ugotowa� w �upinach. Ostudzi�, obra� i
pokroi� w kostk�. Papryk� umy�, oczy�ci� z nasion i pokroi� w kr��ki. Cebul� obra�,
op�uka� i pokroi� w kostk�, boczek pokroi� w paseczki. Ser zetrze� na tarce o
drobnych otworach. Na patelni podsma�y� boczek, doda� cebul�, lekko podsma�y� na
z�oty kolor. W�o�y� papryk� i wszystko sma�y� 5 min. Doda� ziemniaki, wymiesza� i
sma�y� dalej, a� sp�d b�dzie mia� z�otobr�zowy kolor. Jajka wymiesza� ze �mietan�,
serem, szczypt� startej ga�ki muszkato�owej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu
cayenne, wyla� na ziemniaki i dalej trzyma� na wolnym ogniu pod przykryciem, a�
jajka si� zetn�, a ser roztopi. Podawa� na ogrzanym talerzu posypane natk� pietruszki. 
Zapiekanka k�trzy�ska 


1 kurczak, 25 dag w�oszczyzny, 10 dag kie�basy szynkowej lub szynki, 10 dag schabu
karkowego pieczonego, 20 dag pieczarek, 10 dag cebuli, 1 dag bu�ki tartej, 4 dag mas�a
5 dag ��tego ostrego sera, 2 dag ketchupu, zielenina sos: 1 dag m�ki, 4 dag mas�a 25
dag mleka, 12 dag �mietany, s�l, pieprz 

Kurczaka ugotowa� w niewielkiej ilo�ci wody z w�oszczyzn� wyj�� ko�ci mi�so
pokroi� na kawa�ki. Szynk� i upieczony schab pokroi� w paski. Pieczarki podsma�y� z
cebul� na do�� ostrym ogniu. Pokrojone mi�so po��czy� z pieczarkami ketchupem i
przyprawami, wymiesza� z sosem beszamelowym. Przyrz�dzenie sosu: bia�� zasma�k�
z m�ki i mas�a rozprowadzi� mlekiem, mieszaj�c zagotowa�, odstawi� z ognia, doda�
�mietan� stale mieszaj�c. Przygotowan� mas� u�o�y� w posmarowanym mas�em i
posypanym bu�k� tart� ogniotrwa�ym naczyniu, posypa� startym serem, po�o�y� na
wierzchu kawa�ki mas�a. Wszystko zapiec w gor�cym piekarniku na rumiano.
Podawa� posypan� zielenin�. 
Zapiekanka w�oska 2 


20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki w�dzonej,
2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 �y�ki mas�a, 2
z�bki czosnku, 1/2 �y�eczki oregano, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. 

Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�.
Naczynie �aroodporne wysmarowa� 1 �y�k� mas�a i w�o�y� do niego makaron. Cebul�
i czosnek obra�, posieka�, zrumieni� na 1 �y�ce mas�a i doda� do klusek. Pieczarki
oczy�ci�, op�uka�, pokroi� w plasterki i usma�y� na reszcie mas�a. Gdy woda z
pieczarek odparuje, doda� pokrojon� szynk� i sma�y� jeszcze chwil�. Nast�pnie
zawarto�� patelni wy�o�y� na kluski i wymiesza�. Przecier pomidorowy rozcie�czy� 1
szklank� wody, doda� s�l, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymiesza�. Kluski zala�
sosem, opr�szy� reszt� parmezanu i zapieka� ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180
st. C. Przed podaniem zapiekank� posypa� natk� pietruszki. 
Zapiekanka z kurczaka 


15 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka), 1/2 kurczaka gotowanego lub
pieczonego (50 dag), 1 szklanka �mietany, 1/2 szklanki mleka, 5 plastr�w ananasa z
puszki, 2 mandarynki, 4 �y�ki rodzynek, 1 jajko, 1 �y�ka mas�a, 1 �y�ka sosu sojowego,
1/2 �y�eczki przyprawy curry �agodnej, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. 

Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�.
Naczynie �aroodporne wysmarowa� mas�em i w�o�y� do niego makaron. Z kurczaka
usun�� ko�ci, a mi�so pokroi� w kostk� i wy�o�y� na kluski. Rodzynki umy�, namoczy�
w gor�cej wodzie i odcedzi�. Mandarynki obra�, podzieli� na cz�stki, ananasa os�czy�,
pokroi� w kostk�. Mandarynki, ananasa i rodzynki doda� do makaronu i wymiesza�.
Mleko i �mietan� po��czy�, doda� jajko, sos sojowy, curry, doprawi� sol� i pieprzem.
Makaron z kurczakiem i owocami zala� sosem, wstawi� do rozgrzanego piekarnika na
15 - 20 min i zapieka� w temp. 180 st. C. Zapiekank� podawa� w tym samym
naczyniu, posypan� natk� i ozdobion� owocami. 
Zapiekanka z ry�u i sera 


3 szklanki ugotowanego na sypko ry�u, 3 �y�ki mas�a, p� szklanki posiekanej cebuli,
�y�ka m�ki, s�l, pieprz, 3/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki startego ��tego sera 

Mas�o rozgrza� w rondlu, w�o�y� cebul� razem z sol�, pieprzem, sma�y� na
ciemnoz�oty kolor, zestawi� z ognia. Cebul� posypa� m�k�, wymiesza�, mieszaj�c
wlewa� mleko, stale mieszaj�c podgrzewa�, a� sos zg�stnieje. Sos zestawi� z ognia,
doda� ser, miesza�, a� ser si� stopi, w�o�y� ry�, ostro�nie wymiesza� widelcem, wla�
do naczynia lub garnka wysmarowanego mas�em. Wstawi� do nagrzanego piekarnika
(180 C), piec p� godziny. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin