Składniki na ciasto:
· 500g mąki
· 250g margaryny
· 2 żółtka
· 1 łyżeczka sody
· 2 łyżki octu
· 6 łyżek śmietany
Masa orzechowa:
· 150g orzechów mielonych
· 1/2 szklanki wrzącego mleka
· 3/4 kostki masła
· 1/2 szklanki cukru pudru
· spirytus
· Można użyć klasycznej masy a'la karpatka wzbogaconej startymi, sparzonymi orzechami.
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować małe kulki, które należy ułożyć w formie ciasteczkowej. Smażyć ciasteczka na gazie ok 5 minut z każdej strony.Orzechy zmielone zalać wrzącym mlekiem, wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać wystudzone orzechy i odrobinę spirytusu. Wymieszać i nadziewać orzeszki. Można również dla ciekawszego smaku wkładach do każdego orzeszka mały kawałek orzecha włoskiego.
edyroz