konfrater_01.pdf

(2487 KB) Pobierz
208812940 UNPDF
Konfrater 2009
www.konfraternia.org
W numerze m.in.:
Rerum gestarum
Miodosytnictwo
Pszczelarstwo
Kuchnia Konfratrów
Nalewkarstwo
Pismo Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rekodzieła
208812940.045.png 208812940.046.png 208812940.047.png 208812940.048.png 208812940.001.png 208812940.002.png 208812940.003.png 208812940.004.png 208812940.005.png 208812940.006.png 208812940.007.png 208812940.008.png 208812940.009.png 208812940.010.png 208812940.011.png 208812940.012.png 208812940.013.png 208812940.014.png 208812940.015.png 208812940.016.png 208812940.017.png 208812940.018.png 208812940.019.png 208812940.020.png 208812940.021.png 208812940.022.png 208812940.023.png 208812940.024.png 208812940.025.png 208812940.026.png 208812940.027.png 208812940.028.png 208812940.029.png 208812940.030.png 208812940.031.png 208812940.032.png 208812940.033.png 208812940.034.png 208812940.035.png
208812940.036.png
Spis treści
RERUM GESTARUM
Miody pitne w Polsce .............................................................. 6
Egzotyczne miody pitne......................................................... 9
Dzieje maliniaka ........................................................................ 10
MIODOSYTNICTWO
Jak zrobić zacny trójniaczek owocowy.............................. 12
Przydatne receptury ................................................................ 20
Drodzy Czytelnicy,
Wyższy stopień wtajemniczenia ......................................... 26
oddajemy w Wasze ręce pierwszy
numer „Konfratra” – pisma Wielkiej
Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku
i Rękodzieła – prawie w całości po-
święcony problematyce związanej
z miodem.
W kolejnych numerach będzie-
my poruszać między innymi tematy
związane z ekologią, smaczną i zdro-
wą żywnością, ziołolecznictwem i rze-
miosłem. Pełny zakres naszych zainte-
resowań zawarty jest w Arendze, którą
zamieszczamy na stronie 4.
Jeżeli macie jakieś uwagi, pomysły
lub propozycje, jeśli interesują Was ja-
kieś konkretne zagadnienia, o których
chcielibyście poczytać w następnych
numerach – dajcie nam znać. To pi-
smo powstało z myślą o Czytelnikach,
więc postaramy się, w miarę możliwo-
ści, uwzględniać na naszych łamach
wszystkie Wasze sugestie.
Z lekka już Wielkanocnie pozdra-
wiam Konfratrów oraz ludzi, dla któ-
rych poruszane przez nas tematy nie
są obojętne. Życzę miłej lektury.
Uniknąć zapachu zgniłych jajek........................................... 27
PSZCZELARSTWO
Pszczele dary .............................................................................. 28
Niekorzystne tendencje rynkowe ....................................... 34
Przechowywanie miodu......................................................... 36
POŻEGNANIA
Maciej Kuroń............................................................................... 37
KUCHNIA KONFRATRÓW
Grillowanie na miodowo ........................................................ 38
Miód na stole naszych przodków........................................ 41
Wspaniały dar natury............................................................... 42
NALEWKARSTWO
Michał Rosłoniec
Redaktor Naczelny
Zaczynamy robić nalewki ...................................................... 44
Fotograie: I strona okładki – Krzysztof Filipczak, II i IV strona okładki – Witold Dobroczyński
Konfrater
Pismo Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rekodzieła
Redaktor naczelny: Michał Rosłoniec, sekretarz redakcji: Witold Cyranowicz,
korekta: Anna Skibicka
Projekt graiczny © i łamanie: Michał Rosłoniec
e-mail: redakcja@konfraternia.org
Wielka Konfraternia Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Parpary 28a, 82-400 Sztum, tel: 055 267-31-84
www.konfraternia.org, e-mail: info@konfraternia.org
Konto: 83 8309 0000 0001 8239 2000 0010 Bank Spółdzielczy Sztum. KRS: 0000303396
www.konfraternia.org
3
208812940.037.png 208812940.038.png 208812940.039.png
Aktualności
Arenga Wielkiej Konfraterni
Zacnego Jadła, Napitku
i Rękodzieła
Polacy mogą zaistnieć w Europie i świecie, wnosząc
wiano swej historii i swe wyjątkowe umiejętności, bez
nich w Europie zginą. Naród bez historii i kultury na-
rodowej nie istnieje.
Konfraternia jest duchem tradycji, ożywiającym do-
robek, tożsamość i dziedzictwo potomków Piasta –
poprzez zachowanie naszej historii i obyczaju oraz
wspieranie działań prowadzących ku zdrowej i do-
statniej przyszłości.
Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła
Konfraternia skupia ludzi wyjątkowych w swym za-
miłowaniu do tego, co najlepsze z dorobku naszych
przodków i usiłowaniu zrównania się z ich kunsztem,
w nadziei na ich prześcignięcie.
Kochani!
Powiem krótko – najwyższa była już pora, by pierw-
szy numer kwartalnika „Konfrater” ujrzał światło dzien-
ne. No i stało się!
Na pierwszy ogień – nie mogło być inaczej! – poszły
miody. Nie tylko miody pitne, bo... w końcu z czegoś
one muszą się brać... Tak! Pszczelarstwo to pradawna,
ceniona do dzisiaj profesja. Zawód trudny, wymagający
mozołu, jak chyba żaden. A jednocześnie mamy tutaj do
czynienia z jakimś cudem – oto człowiek potrai, jak-
że udatnie, współpracować z tak odległym biologicznie
stworzeniem, jakim jest pszczoła.
Miody pitne? Cóż, to jakby esencja polskości. W po-
wszechnej opinii to nasza tradycyjna specjalność. Jak
wiele rzeczy – pracowicie odtwarzana po latach PRL-u,
i po tym okresie, w którym zalała nas... siwucha.
Mam wielką nadzieję, że w następnych numerach
redakcja sięgnie po tematykę naszego wspaniałego pol-
skiego dziedzictwa kulinarnego. Nie tylko! Domagam
się, jakem Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła,
Napitku i Rękodzieła, by pisać, pokazywać i namawiać
do odrodzenia rzemiosła. Toż to też solidny kawał pol-
skiej tradycji – dawnymi laty wyroby polskiego rzemieśl-
nika było cenione w całej Europie.
Składam więc wielkie wyrazy uznania dla autorów
i innych osób, dzięki którym nasze pismo ma wspaniałą
formę.
Bronimy reliktów rzemieślniczej solidności przed za-
lewem tandety. Deklarujemy współpracę z każdym,
dla kogo od „więcej i taniej” ważniejsze jest „dobrze
i zdrowo”. Naszym sojusznikiem jest każdy, dla któ-
rego zdrowa przyszłość jest ważniejsza od doraźnego
zysku.
Wspieramy ekologię, zdrową żywność i zdrowy styl
życia, produkty regionalne i tradycyjne, lokalne tra-
dycje kulinarne, szacunek dla praw Natury, ziołolecz-
nictwo, agroturystykę i propagowanie świadomości
historii naszego narodu, różnorodność kulturową na-
szego kraju.
Promujemy zdrowe trunki i smaczne jadło, ogrodnic-
two i zielarstwo, uprawę biodynamiczną i winogrod-
nictwo.
Podejmiemy działania prawne mające na celu uła-
twienie działania wszelkim rękodzielnikom dziedzin
wyżej wymienionych.
Jako część dziedzictwa nam powierzoną – chronimy
środowisko naturalne i wspieramy działania popula-
ryzujące szacunek dla Przyrody ojczystej.
Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła,
Napitku i Rękodzieła
Wyrazem naszego uznania dla poczynań mieszczą-
cych się w sferze działań Konfraterni będzie przyzna-
ny CERTYFIKAT ZACNOŚCI.
4
KONFRATER 1/2009
208812940.040.png 208812940.041.png
Aktualności
2009
KAleNdARiuM iMPReZ
21 lutego
Parpary
Mięsopust na Gapiorach – Bal Kanclerza
    
30–31 maja
Uśnice
ii Pomorski Kongres Zielarzy
    
1–2 sierpnia
Karczowiska
Vii Międzynarodowe Targi Pszczelarskie
i Tradycyjnej Żywności
„Miód i Natura w Twoim domu”
(współorganizacja)
    
12–16 sierpnia
dNi OTWARTe WielKieJ KONfRATeRNi ZAcNeGO
JAdłA, NAPiTKu i RęKOdZiełA „PARPARY 2009”
12 sierpnia
Zamek w Malborku
iii Pomorski Konkurs Piw domowych im. Sławomira Pahlke
13 sierpnia
Benowo
Vi Ogólnopolski Konkurs Win domowych
14 sierpnia
Parpary
Vi Ogólnopolski Konkurs domowych Miodów Pitnych
15 sierpnia
Zamek w Gniewie
iii Pomorski Konkurs Nalewek
16 sierpnia
Parpary
Konkurs Grillowania im. Macieja Kuronia
    
11–15 listopada
Parpary
Vi Ogólnopolskie Warsztaty Miodosytnicze
    
31 grudnia
Parpary
Bal Sylwestrowy w drewutni na Gapiorach
dodatkowe informacje: info@konfraternia.org
www.konfraternia.org
5
208812940.042.png 208812940.043.png 208812940.044.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin