konfrater_01.pdf
(
2487 KB
)
Pobierz
208812940 UNPDF
Konfrater
2009
www.konfraternia.org
W numerze m.in.:
Rerum gestarum
Miodosytnictwo
Pszczelarstwo
Kuchnia Konfratrów
Nalewkarstwo
Pismo Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rekodzieła
Spis treści
RERUM GESTARUM
Miody pitne w Polsce ..............................................................
6
Egzotyczne miody pitne.........................................................
9
Dzieje maliniaka ........................................................................
10
MIODOSYTNICTWO
Jak zrobić zacny trójniaczek owocowy..............................
12
Przydatne receptury ................................................................
20
Drodzy Czytelnicy,
Wyższy stopień wtajemniczenia .........................................
26
oddajemy w Wasze ręce pierwszy
numer „Konfratra” – pisma Wielkiej
Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku
i Rękodzieła – prawie w całości po-
święcony problematyce związanej
z miodem.
W kolejnych numerach będzie-
my poruszać między innymi tematy
związane z ekologią, smaczną i zdro-
wą żywnością, ziołolecznictwem i rze-
miosłem. Pełny zakres naszych zainte-
resowań zawarty jest w Arendze, którą
zamieszczamy na stronie 4.
Jeżeli macie jakieś uwagi, pomysły
lub propozycje, jeśli interesują Was ja-
kieś konkretne zagadnienia, o których
chcielibyście poczytać w następnych
numerach – dajcie nam znać. To pi-
smo powstało z myślą o Czytelnikach,
więc postaramy się, w miarę możliwo-
ści, uwzględniać na naszych łamach
wszystkie Wasze sugestie.
Z lekka już Wielkanocnie pozdra-
wiam Konfratrów oraz ludzi, dla któ-
rych poruszane przez nas tematy nie
są obojętne. Życzę miłej lektury.
Uniknąć zapachu zgniłych jajek...........................................
27
PSZCZELARSTWO
Pszczele dary ..............................................................................
28
Niekorzystne tendencje rynkowe .......................................
34
Przechowywanie miodu.........................................................
36
POŻEGNANIA
Maciej Kuroń...............................................................................
37
KUCHNIA KONFRATRÓW
Grillowanie na miodowo ........................................................
38
Miód na stole naszych przodków........................................
41
Wspaniały dar natury...............................................................
42
NALEWKARSTWO
Michał Rosłoniec
Redaktor Naczelny
Zaczynamy robić nalewki ......................................................
44
Fotograie: I strona okładki – Krzysztof Filipczak, II i IV strona okładki – Witold Dobroczyński
Konfrater
Pismo Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rekodzieła
Redaktor naczelny: Michał Rosłoniec, sekretarz redakcji: Witold Cyranowicz,
korekta: Anna Skibicka
Projekt graiczny © i łamanie: Michał Rosłoniec
e-mail: redakcja@konfraternia.org
Wielka Konfraternia Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Parpary 28a, 82-400 Sztum, tel: 055 267-31-84
www.konfraternia.org, e-mail: info@konfraternia.org
Konto: 83 8309 0000 0001 8239 2000 0010 Bank Spółdzielczy Sztum. KRS: 0000303396
www.konfraternia.org
3
Aktualności
Arenga Wielkiej Konfraterni
Zacnego Jadła, Napitku
i Rękodzieła
Polacy mogą zaistnieć w Europie i świecie, wnosząc
wiano swej historii i swe wyjątkowe umiejętności, bez
nich w Europie zginą. Naród bez historii i kultury na-
rodowej nie istnieje.
Konfraternia jest duchem tradycji, ożywiającym do-
robek, tożsamość i dziedzictwo potomków Piasta –
poprzez zachowanie naszej historii i obyczaju oraz
wspieranie działań prowadzących ku zdrowej i do-
statniej przyszłości.
Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła
Konfraternia skupia ludzi wyjątkowych w swym za-
miłowaniu do tego, co najlepsze z dorobku naszych
przodków i usiłowaniu zrównania się z ich kunsztem,
w nadziei na ich prześcignięcie.
Kochani!
Powiem krótko – najwyższa była już pora, by pierw-
szy numer kwartalnika „Konfrater” ujrzał światło dzien-
ne. No i stało się!
Na pierwszy ogień – nie mogło być inaczej! – poszły
miody. Nie tylko miody pitne, bo... w końcu z czegoś
one muszą się brać... Tak! Pszczelarstwo to pradawna,
ceniona do dzisiaj profesja. Zawód trudny, wymagający
mozołu, jak chyba żaden. A jednocześnie mamy tutaj do
czynienia z jakimś cudem – oto człowiek potrai, jak-
że udatnie, współpracować z tak odległym biologicznie
stworzeniem, jakim jest pszczoła.
Miody pitne? Cóż, to jakby esencja polskości. W po-
wszechnej opinii to nasza tradycyjna specjalność. Jak
wiele rzeczy – pracowicie odtwarzana po latach PRL-u,
i po tym okresie, w którym zalała nas... siwucha.
Mam wielką nadzieję, że w następnych numerach
redakcja sięgnie po tematykę naszego wspaniałego pol-
skiego dziedzictwa kulinarnego. Nie tylko! Domagam
się, jakem Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła,
Napitku i Rękodzieła, by pisać, pokazywać i namawiać
do odrodzenia rzemiosła. Toż to też solidny kawał pol-
skiej tradycji – dawnymi laty wyroby polskiego rzemieśl-
nika było cenione w całej Europie.
Składam więc wielkie wyrazy uznania dla autorów
i innych osób, dzięki którym nasze pismo ma wspaniałą
formę.
Bronimy reliktów rzemieślniczej solidności przed za-
lewem tandety. Deklarujemy współpracę z każdym,
dla kogo od „więcej i taniej” ważniejsze jest „dobrze
i zdrowo”. Naszym sojusznikiem jest każdy, dla któ-
rego zdrowa przyszłość jest ważniejsza od doraźnego
zysku.
Wspieramy ekologię, zdrową żywność i zdrowy styl
życia, produkty regionalne i tradycyjne, lokalne tra-
dycje kulinarne, szacunek dla praw Natury, ziołolecz-
nictwo, agroturystykę i propagowanie świadomości
historii naszego narodu, różnorodność kulturową na-
szego kraju.
Promujemy zdrowe trunki i smaczne jadło, ogrodnic-
two i zielarstwo, uprawę biodynamiczną i winogrod-
nictwo.
Podejmiemy działania prawne mające na celu uła-
twienie działania wszelkim rękodzielnikom dziedzin
wyżej wymienionych.
Jako część dziedzictwa nam powierzoną – chronimy
środowisko naturalne i wspieramy działania popula-
ryzujące szacunek dla Przyrody ojczystej.
Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła,
Napitku i Rękodzieła
Wyrazem naszego uznania dla poczynań mieszczą-
cych się w sferze działań Konfraterni będzie przyzna-
ny CERTYFIKAT ZACNOŚCI.
4
KONFRATER 1/2009
Aktualności
2009
KAleNdARiuM iMPReZ
21 lutego
Parpary
Mięsopust na Gapiorach – Bal Kanclerza
30–31 maja
Uśnice
ii Pomorski Kongres Zielarzy
1–2 sierpnia
Karczowiska
Vii Międzynarodowe Targi Pszczelarskie
i Tradycyjnej Żywności
„Miód i Natura w Twoim domu”
(współorganizacja)
12–16 sierpnia
dNi OTWARTe WielKieJ KONfRATeRNi ZAcNeGO
JAdłA, NAPiTKu i RęKOdZiełA „PARPARY 2009”
12 sierpnia
Zamek w Malborku
iii Pomorski Konkurs Piw domowych im. Sławomira Pahlke
13 sierpnia
Benowo
Vi Ogólnopolski Konkurs Win domowych
14 sierpnia
Parpary
Vi Ogólnopolski Konkurs domowych Miodów Pitnych
15 sierpnia
Zamek w Gniewie
iii Pomorski Konkurs Nalewek
16 sierpnia
Parpary
Konkurs Grillowania im. Macieja Kuronia
11–15 listopada
Parpary
Vi Ogólnopolskie Warsztaty Miodosytnicze
31 grudnia
Parpary
Bal Sylwestrowy w drewutni na Gapiorach
dodatkowe informacje: info@konfraternia.org
www.konfraternia.org
5
Plik z chomika:
jazurman
Inne pliki z tego folderu:
Konfrater_02.pdf
(5944 KB)
konfrater_04.pdf
(4889 KB)
konfrater_01.pdf
(2487 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pasieka rocznik 2007
Pasieka rocznik 2011
Pasieka rocznik 2012
Pszczelarstwo rocznik 2008
Pszczelarstwo rocznik 2009
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin