Omlet z tartymi kartoflamiPorcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.200 g kartofli,2 jaja,1 mala cebula,1 zabek czosnku,30 g sera gruyere,45 g masla,sol, pieprz,smietana do polania.1. Kartofle obrac, dokladnie oplukac, utrzec na tarce o drobnych otworach.Utarta mase przelozyc na sito, odsaczyc nadmiar soku (nie wyciskac).2. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Czosnek obrac, oplukac, utrzec zsola.3. Ser zetrzec na tarce o malych otworach. Jaja umyc, wbic do miski, lekko roztrzepac widelcem. 1 lyzke masla posiekac na drobne kawaleczki.4. Przelozyc utarte kartofle do miski, wymieszac z cebula, jajami, serem, czosnkiem i posiekanym maslem. Doprawic sola i pieprzem.5. Na patelni rozgrzac dobrze reszte masla, usmazyc omlet rumieniac z obu stronna zloty kolor.6. Podawac goracy, polany smietana lub sosem holenderskim.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 24.
bastusia32