Jaja na twardo po meksykańsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja na twardo po meksykañsku

Jaja na twardo po meksykańsku

 

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

4 łki oleju

2 duże cebule

3-4 ząbki czosnku

po łeczce pasty z krewetek i pasty chili

2 łeczki cukru

sok i skórka otarta z cytryny

mielony imbir

l

pieprz

 

Obrane jaja ponakłuwaj gęsto widelcem. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wyłóż jaja i smaż je na złoty kolor, wyjmij ł cedzakową. Z rondla odlej olej (zostawiając około 1,5 łki), zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wsyp imbir, wymieszaj. Teraz dodaj pastę z krewetek i chili, wlej 1-3 łki wrzątku, dodaj sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki - ciągle mieszając - gotuj na niewielkim ogniu 2-3 minuty, po czym lekko posłó i ponownie dokładnie wymieszaj.

 

Na koniec do rondla wyłóż obsmażone jaja, całość gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut (jaja od czasu do czasu obracaj).

 

Po wyjęciu na gorący półmisek jaja posyp solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin