Kartoflak -------------------------------------------------------------------------------- Skladniki: Ziemniaki - 1 1/2 kg Cebula srednia - 1 szt. Jaja - 2-3 szt. Maka krupczatka - 5 lyzek Slonina swieza,wedzona lub boczek wedzony - 30 dag Sol,pieprz naturalny lub ziolowy -------------------------------------------------------------------------------- Przepis: Ziemniaki umyc , obrac , zetrzec na tarce ziemniaczanej wraz z cebula.Slonine pokroic w drobna kostke i usmazyc na zloty kolor.Odlozyc jedna lyzke stopionego smalcu do smarowania formy lub garnka .Do ziemniakow i cebuli dodac cale jaja,sol,pieprz przesiana make i skwarki z tluszczem .Calosc wymieszac i wlac do garnka.Piec w piekarniku ok. 1 godziny.Podawac na goraco pokroiwszy w kwadraty, z surowka z kapusty kiszonej.Kartoflaka mozna rowniez podawac polewajac go skwarkami na talerzu , ale wowczas nalezy zmniejszyc ilosc tluszczu w masie ziemniaczanej.
bastusia32