Kartoflak.txt

(0 KB) Pobierz
Kartoflak 
--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Ziemniaki - 1 1/2 kg
Cebula srednia - 1 szt.
Jaja - 2-3 szt.
Maka krupczatka - 5 lyzek
Slonina swieza,wedzona lub boczek wedzony - 30 dag
Sol,pieprz naturalny lub ziolowy 
--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Ziemniaki umyc , obrac , zetrzec na tarce ziemniaczanej wraz z cebula.Slonine pokroic w drobna kostke i usmazyc na zloty kolor.Odlozyc jedna lyzke stopionego smalcu do smarowania formy lub garnka .Do ziemniakow i cebuli dodac cale jaja,sol,pieprz przesiana make i skwarki z tluszczem .Calosc wymieszac i wlac do garnka.Piec w piekarniku ok. 1 godziny.Podawac na goraco pokroiwszy w kwadraty, z surowka z kapusty kiszonej.Kartoflaka mozna rowniez podawac polewajac go skwarkami na talerzu , ale wowczas nalezy zmniejszyc ilosc tluszczu w masie ziemniaczanej.
 

 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin