Kapusta faszerowana I.txt

(1 KB) Pobierz
Kapusta faszerowana I 

Skladniki:
Kapusta biala mocno zbita srednia 1 szt.
Mieso wieprzowe (lopatka) 30 dag
Cebula srednia 1 szt.
Jajo 1 szt.
Smalec 3 dag
Margaryna 3 dag
Wywar miesny lub kostny 1 litr
Sol,pieprz naturalny,pietruszka zielona 1\2 peczka

Przepis:
Kapuste obrac z uszkodzonych lisci,oplukac,wyciac glab,obszerny otwor otoczyny jedynie 4-5 liscmi z zewnatrz.Wyjeta z wnetrza kapuste obgotowac,odcedzic drobno posiekac.Mieso zmielic w maszynce do miesa.Cebule pokroic w drobna kostke i usmazyc na margarynie na zloty kolor,dodac zmielone mieso i smalec oraz przyprawy do smaku,po czym usmazyc,ciagle mieszajac.Usmazone mieso zdjac z ognia,dodac posiekana zielona pietruszke,surowe jajo,posiekana kapuste,i dokladnie wymieszac.Ponownie przyprawic do smaku.Przygotowanym farszem nadziewac szczelnie wydrazona kapuste.Otwor zamknac jednym lisciem,ktorego krawedzie wlozyc pomiedzy farsz a boki kapusty.Do odpowiednio duzego rondla wlac wrzacy wywar,wlozyc kapuste otworem do gory i dusic do miekkosci na wolnym ogniu.Wyjac ostroznie pokroic na cztery czesci,ulozyc na plaskim talerzu otworem w dol.Podawac z ziemniakami duszonymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin