DESERY.doc

(49 KB) Pobierz
DESERY

DESERY

deser morelowo-jabłkowy
1 średnie jabłko (80g) 1 morela 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5g) woda 50 g
Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy.

deser z soku typu Bobo Fruit
1/2butelki Bobo Fruta z jabłek i marchwi (100g) łyżeczka cukru (5g) pełna łyżeczka mączki ziemniaczane (7 g) woda 50-60 ml
Wodę wymieszać starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną dodać
odmierzoną ilość soku mieszać następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.

kisiel z wiśni
1/2 szklanki wiśni (80g) 2 płaskie łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru ( 5g) 50 ml wody 50 ml mleka następnego
Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do
wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia.

JARZYNKI

papka z kalafiora lub buraków
6 łyżek kalafiora lub 23 gałązki bokułów 1 łyżki mleka modyfikowanego następnego ( Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2) łyżeczka świeżego masła
Świeże warzywa kalafior lub brokuły umyć oczyścić lub opłukać. Wodę zagotować. Kalafior lub brokuły włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić rozetrzeć lub rozgnieść dodać mleko i masło pogrzać mieszając. Papkę podawać z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem ( 2 łyżeczki ).

zupa jarzynowa z buraczkiem
1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4 pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy
do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.

kalafiorowa z mięsem na rosole
90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2 małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki kalafiora (18 g) łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju słonecznikowego łyżeczka płatków ryżowych (5 g) 120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
Warzywa starannie umyć obrać i opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i
ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować. Dodać oliwę lub olej.

papka warzywna z kurczęciem
1/2 marchewki 1/2 ziemniaka 2 różyczki brokuł 1 łyzeczka oleju sojowego 20 g surowego mięsa 100 ml wody
Warzywa myjemy, ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do zagotowania.

zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g) ziemniak (50g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100 ml. wody surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
Warzywa należy umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwkę.


Z JAJKIEM

kisiel mleczny z żółtkiem
20g mleko następne (Bebilon 2, Nan 2, Gerber 2) 100ml wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
Wodę należy zagotować po schłodzeniu wody rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem
56 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki (1518g) obrane jabłko (50g) łyżeczka oliwy z oliwek pół żółtka (10g) 100 ml wody
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do
wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz 1/2 żółtka mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub świeże masło.

lane kluski
100g mleka płynnego modyfikowanego 5g mąka kukurydziana 1 żółtko (5g)
Mleko przygotować zgodnie z podanym przez producenta przepisem. Żółtko połączyć z mąka i 2 łyżeczkami wody na jednolita masę i wlewać cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotować. Kluseczki powinny być wielkości drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie

papka warzywna z żółtkiem
1/2 marchewki 2 różyczki kalafiora 1/2 małego ziemniaka 1 łyżeczka masła 100 ml wody
Warzywa przygotowujemy myjemy, ziemniak i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości ( ok 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko i masło i miksujemy wszystko. Gotujemy i podajemy po schłodzeniu.

zupa jarzynowa z żółtkiem
1/4 małej marchwi (30 g) 1/2 małego ziemniaka (20 g) 1/4 korzenia pietruszki (20 g) plaster małego selera (20 g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 1/2 żółtka (10 g) 120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania)
Warzywa umyć obrać opłukać. Jajko sparzyć wrzątkiem oddzielić białko od żółtka i podzielić żółtko na dwie porcje. Warzywa pokroić włożyć do wrzącej wody (120 ml) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przetrzeć lub zmiksować, dodać kleik ryżowy masło i żółtko wymieszać zagotować. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej
potrawy nie przechowywać .

zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1 łyżeczka posiekanego pora ( 78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1 łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g)
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło mieszamy i gotujemy.

MLECZNE

herbatnik z mlekiem modyfikowanym
100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g)
Do przygotowanego płynnego mleka modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać utarty sucharek (herbatnik). Po przygotowaniu powinno być 100 g mieszanki. Zamiast sucharka można utyć świeżo suszoną bułkę, która musi być pulchna, biała i dobrze wypieczona. Herbatniki przeznaczona dla niemowląt muszą pochodzić ze specjalnej
produkcji albo z własnego wypieku.

kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
mleko następne płynne 150g (np.Bebiko2,Nan2, Gerber 2) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9 g) 1/5 szklanki wody (50 ml) 1porcja=180g
Kaszkę pozostaw na godzinę aby nasiąkła w zimnej wodzie. Następnie gotuj przez 25-30 minut. Przygotuj porcję mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu

. Do ugotowanej kaszki dodaj
przygotowane mleko, wymieszaj.

kisiel mleczny
80ml mleko modyfikowane następne 4g mączka ziemniaczana 1 żółtko
Mleko modyfikowane, przygotować zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczana i żółtko, wlać na pozostała ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

kisiel mleczny z żółtkiem
20g mleko następne (Bebilon 2 Nan 2 Gerber 2) 100 ml
wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g)
Wodę należy zagotować i po schłodzeniu rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

płatki kukurydziane na mleku
100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2, Nan2) 5g płatki kukurydziane 1 porcja=100g
Mleko modyfikowane, ewentualnie mleko w proszku rozcieńczone przygotować zgodnie z zaleceniem producenta. Do mleka dodać płatki kukurydziane i zagotować.

mięso z kurcząt z jabłkiem
1 średnie jabłko (80g) 1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g) 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś) 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
Jabłko płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania.




PRZECIERY OWOCOWE

przecier z jabłek
100g jabłek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wody (10ml) 1 porcja=100g.
Do przygotowania przecieru używajmy jabłek słodkich i soczystych.
Myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.

przecier z malin
1/2 szklanki malin 2 łyżeczki kleiku ryżowego.
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

przecier z truskawek
5-7 dojrzałych truskawek 1 łyżeczka kleiku ryżowego 2-3 łyżeczki przegotowanej wody.
Dojrzałe owoce przebierz, opłucz sparz wrzątkiem.
Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko i dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody. Rozmieszaj wszystko. Przecier podawaj dziecku zaraz po
przygotowaniu.

puree z jabłka i gruszki
1/3 dojrzałego jabłka (50g) 1/2 miękkiej gruszki (60g) 2 łyżki przegotowanej wody 1 porcja=100g.
Owoce należy opłukać, obrać ze skórki, pozostawić jedynie miękisz i pokroić na cienkie plasterki. Po włożeniu do rondelka, dusić na wolnym ogniu z 2 łyżkami wody przez czas 10 minut. Po rozgotowaniu owoce rozetrzyj i zmiksuj. Podawane jako doskonały deser, jako dodatek do biszkopta lub kaszy mannej.

ZUPKI

pierwsza zupa marchwiowa
1/2 średniej marchwi (60g) mały ziemniak (30g) łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100g wody 1 porcja=150g.
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut
pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

]i]pierwsza zupka jarzynowa[/i]
obrane warzywa (90g) 1/2 małej marchwi ( 40g) jeden mały ziemniak (30g) 1/4 korzenia pietruszki (15g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 150200 ml wody 1 porcja=150g.
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę.

zupa jarzynowa z cielęciną
2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g) 20g surowego mięsa chuda cielęcina (po gotowaniu około 10g) 100g wody 1/5 małej marchwi
(20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) brokuły (20g) gałązka pokrojony seler (10g) 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek 1 porcja=150g + 10g gotowanego mięsa.
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy a następne drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20min). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy nożem. Następnie mięso kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z
ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując.

zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem
1/2 małej marchwi (50g) mały ziemniak (50g) 1/2 pietruszki (20g) 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g) łyżeczka świeżego masła (5g) 120 ml wody 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g).
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody gotując do miękkości. Osobno ugotowane warzywa posłużą do dodania do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy.

zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i marchwią
1/2 małej marchewki (50g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) 12 gałązki mrożonych brokułów (30g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (10g) 120 ml
wody 1 porcja=180g
Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml . Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy, dodajemy masło i ponownie doprowadzamy do zagotowania.

zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym
1/2 małej marchwi (50 g) średni ziemniak (70 g) łyżeczka kiełku ryżowego (3 g) 60 g mleka modyfikowanego następnego 60 ml wody 1 porcja=180g.
Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj okoto dwudziestu minut. Miękkie warzywa zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę.

zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1 łyżeczka posiekanego pora (78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1 łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g+10g żółtka.
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło, mieszamy i gotujemy.



Koktajl mleczno-owocowy

3 miarki mleka modyfikowanego
90 ml wody
pół jabłka
10 malin

owoce umyć, dokładnie obrać, sparzyć wrzącą wodą i włożyć do miksera. Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko modyfikowane i dokładnie wymieszać. Przygotowane mleko wlać do miksera i zmiksować
(powyżej 4 miesiąca życia)


Przekładaniec ryżowo-owocowy

1 1/2 miarki mleka modyfikowanego
45 ml wody
8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
1/3 słoiczka deserka ( np. jabłko, owoce dzikiej róży)

Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dosypać kleik ryzowy i starannie rozprowadzić.1/4 przygotowanego, gęstego kleiku włożyć do miseczki. Następnie nałożyć owoce ze słoiczka w takiej samej ilości. Czynności powtarzać tak, by ostatnią warstwę stanowiły owoce
(powyżej 4 miesiąca życia)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin