zapiekanki.doc

(28 KB) Pobierz
Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

1.Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
15 dag żółtego sera,
15 dag szynki,
3 ugotowane na twardo jajka,
3 pomidory
tarta bułka,
mleko (wg. potrzeby)
masło,
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree. Połowę masy wyłożyć na dno natłuszczonego naczynia, posypać startym żółtym serem i pokrojoną w paski szynką oraz jajkami pokrojonymi w grubszą kostkę. Warstwę tę pokryć drugą częścią puree ziemniaczanego. Wierzch posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz. Przed podaniem udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki.

 

 

2.Zapiekanka z warzyw mieszanych

Składniki:
50 dag ziemniaków,
sól,
pieprz,
marchew,
pietruszka,
kawałek selera,
pół pora,
cebula,
łyżka tłuszczu,
mielona papryka,
2 jajka,
8 dag mielonego gotowanego mięsa,
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy,
łyżka tartej bułki.


Sposób przyrządzenia:
Ugotowane w skórkach ziemniaki pokroić po obraniu w cienkie plasterki. Warzywa oczyszczone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę i por drobno pokroić. Włożyć rozdrobnione warzywa na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażyć, a następnie dodać soli, pieprzu, mielonej papryki, podlać kilkoma łyżkami wody, udusić. Pod koniec duszenia można dodać do warzyw łyżkę koncentratu pomidorowego. Wysmarować prodiż tłuszczem i wysypać tartą bułką. Pokrojone w plasterki ziemniaki rozłożyć równą warstwą w prodiżu. Posolić, oprószyć pieprzem. Do zdjętych z ognia przestudzonych warzyw dodać wybite jajka, zmielone gotowane mięso, wymieszać i wlać masę jajeczno-warzywną na ziemniaki. Po wierzchu posypać masę solą, pieprzem, a także zrumienioną tartą bułką, wstawić do zapieczenia. Do gorącej zapiekanki można dodać surówki, np.: z marchwi i jabłek. Podawać w naczyniu, w którym była zapieczona, nabierać porcje za pomocą łopatki i nakładać na talerze.

 

 

3.Zapiekanka z kurczaka

Składniki:
15 dag makaronu (rurki,
muszelki lub krajanka),
0.5 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag),
1 szkl. śmietany,
0.5 szkl. mleka,
5 plastrów ananasa z puszki,
2 mandarynki,
4 łyżki rodzynek,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 łyżka sosu sojowego,
0.5 łyżeczki przyprawy curry łagodnej,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron. Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy, curry, doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min. i zapiekać w temp. 180°C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami.

 

 

4.Zapiekanka z jaj z szynką

Składniki:
6 jaj,
10 dag chudej szynki,
3 dag utartego sera tylżyckiego (trapistów),
1.5 łyżki margaryny,
1.5 szkl. sosu beszamelowego.
Sposób przyrządzenia:
Przyrządzić sos beszamelowy, wymieszać go z szynka pokrajaną w wąskie paski i nałożyć do muszelek. Do każdej muszelki wbić ostrożnie po jednym jaju. Posolić, posypać utartym serem, pokropić stopioną margaryną i zapiec w gorącym piekarniku. Muszelki podawać na półmisku wyłożonym serwetą.

 

 

5.Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami

Składniki:

1zapiekany makaron
40 dag dojrzałych pomidorów
15 dag cienkich parówek
30 dag makaronu
15 dag startego żółtego sera
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
tłuszcz do wysmarowania formy
sól i pieprz do smaku

 


Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min.

 

 

6.


 



 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin