1.Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku Składniki:1,5 kg ziemniaków,15 dag żółtego sera,15 dag szynki,3 ugotowane na twardo jajka,3 pomidorytarta bułka,mleko (wg. potrzeby)masło,sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Sposób wykonania:Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree. Połowę masy wyłożyć na dno natłuszczonego naczynia, posypać startym żółtym serem i pokrojoną w paski szynką oraz jajkami pokrojonymi w grubszą kostkę. Warstwę tę pokryć drugą częścią puree ziemniaczanego. Wierzch posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz. Przed podaniem udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki.
2.Zapiekanka z warzyw mieszanychSkładniki:50 dag ziemniaków,sól,pieprz,marchew,pietruszka,kawałek selera,pół pora,cebula,łyżka tłuszczu,mielona papryka,2 jajka,8 dag mielonego gotowanego mięsa,łyżka tłuszczu do wysmarowania formy,łyżka tartej bułki.Sposób przyrządzenia:Ugotowane w skórkach ziemniaki pokroić po obraniu w cienkie plasterki. Warzywa oczyszczone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę i por drobno pokroić. Włożyć rozdrobnione warzywa na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażyć, a następnie dodać soli, pieprzu, mielonej papryki, podlać kilkoma łyżkami wody, udusić. Pod koniec duszenia można dodać do warzyw łyżkę koncentratu pomidorowego. Wysmarować prodiż tłuszczem i wysypać tartą bułką. Pokrojone w plasterki ziemniaki rozłożyć równą warstwą w prodiżu. Posolić, oprószyć pieprzem. Do zdjętych z ognia przestudzonych warzyw dodać wybite jajka, zmielone gotowane mięso, wymieszać i wlać masę jajeczno-warzywną na ziemniaki. Po wierzchu posypać masę solą, pieprzem, a także zrumienioną tartą bułką, wstawić do zapieczenia. Do gorącej zapiekanki można dodać surówki, np.: z marchwi i jabłek. Podawać w naczyniu, w którym była zapieczona, nabierać porcje za pomocą łopatki i nakładać na talerze.
3.Zapiekanka z kurczakaSkładniki:15 dag makaronu (rurki,muszelki lub krajanka),0.5 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag),1 szkl. śmietany,0.5 szkl. mleka,5 plastrów ananasa z puszki,2 mandarynki,4 łyżki rodzynek,1 jajko,1 łyżka masła,1 łyżka sosu sojowego,0.5 łyżeczki przyprawy curry łagodnej,1 łyżka natki pietruszki,sól,pieprz.Sposób przyrządzenia:Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron. Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy, curry, doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min. i zapiekać w temp. 180°C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami.
4.Zapiekanka z jaj z szynkąSkładniki:6 jaj,10 dag chudej szynki,3 dag utartego sera tylżyckiego (trapistów),1.5 łyżki margaryny,1.5 szkl. sosu beszamelowego.Sposób przyrządzenia:Przyrządzić sos beszamelowy, wymieszać go z szynka pokrajaną w wąskie paski i nałożyć do muszelek. Do każdej muszelki wbić ostrożnie po jednym jaju. Posolić, posypać utartym serem, pokropić stopioną margaryną i zapiec w gorącym piekarniku. Muszelki podawać na półmisku wyłożonym serwetą.
5.Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkamiSkładniki:
1zapiekany makaron40 dag dojrzałych pomidorów15 dag cienkich parówek30 dag makaronu15 dag startego żółtego sera2 jajka1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżki tartej bułkitłuszcz do wysmarowania formysól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min.
6.
lifenika