Tarta z mascarpone i jeżynami.pdf

(38 KB) Pobierz
4837059 UNPDF
Tarta z mascarpone i jeżynami
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
125 g masła zimnego
szczypta soli
ew.trochę lodowatej wody
Nadzienie:
250 g mascarpone
3 jajka
2 łyżki cukru
Ponadto:
ok. 30 dag jeżyn (lub innych owoców leśnych)
WYKONANIE:
Mąki mieszamy z cukrem i solą, masło kroimy w kawałki i szybko rozcieramy w mące. Jeśli masa jest
zbyt sucha żeby zagnieść kulę to skrapiamy ją wodą. Zagniatamy kulę, rozwałkowujemy na
koło o średnicy ok.27 cm. Podpiekamy na ślepo ok.15 minut w 200 stopniach.
Na podpieczony spód wykładamy jeżyny i zalewamy zmiksowanym z jajkami i cukrem mascarpone.
Pieczemy w 180 stopniach ok.20-30 minut aż masa się zetnie i zarumieni a nóż włożony w środek
masy będzie po wyjęciu czysty.
Masa z mascarpone smakuje jak bardzo kremowy sernik, można smakiem i konsystencją porównać ją
do paschy.
4837059.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin