Kulinaria wytworne.pdf

(124 KB) Pobierz
102524574 UNPDF
Wprowadzamy w Zwojach niestały dział "Kulinaria Wytworne" w tonacji zabawnej.
Będą w nim wykwintne przepisy, opisy uczt, a czasem po prostu dobre stare przepisy. To
dla pewnej odmiany w monotonii przepisów z supermarketów, "fast food" a nawet
codziennego "żywienia domowego."
Na początek przepis z książki: Tudor Edwards, Alfabet Smakosza z Saturday Book , London, Hutchinson 1959,
zaczerpnięty z kolei z Almanach de Cocagne [Cocagne - nie istniejąca kraina szczęśliwości]. Za Silva rerum
(1959) Mieczysława Grydzewskiego . (AMK)
KULINARIUM WYTWORNE
* * *
Weź oliwkę nadzianą kaparami i wymoczoną w dziewiczej oliwie i włóż ją do figojadka.
Włóż figojadka do tłustego ortolana. Wyjmij z ortolana kości, obłóż boczkiem i włóż do
wypatroszonego skowronka. Włóż skowronka do drozda, który także został
wypatroszony. Włóż drozda do kruchej przepiórki. Włóż przepiórkę, owiniętą w liście
winne, do czajki. Włóż czajkę, w surducie z boczku, do pulchnej siewki, potem siewkę,
naszpikowaną słoniną, do młodej kuropatwy, a kuropatwę do złotej słonki, delikatnej
jak młoda tancerka. Słonkę, przybraną skórką od chleba, włóż do cyranki, cyrankę do
perliczki, a perliczkę, dobrze naszpikowaną słoniną, do młodej dzikiej kaczki. Kaczkę z
kolei do kapłona, kapłona do bażanta, bażanta do dzikiej gęsi, wreszcie wszystko do
tłustego indyka, wypełniając wolne miejsca kasztanami i wymyślnym nadzieniem.
Umieść indyka w wielkim garnku, dodając goździków, marchewki, drobno posiekanej
szynki, ziół, boczku, rzadkich korzeni, pieprzu i czosnku, zamknij garnek hermetycznie i
zostaw na 24 godziny na wolnym ogniu. Osiągnąłeś arcydzieło sztuki kulinarnej:
wszystkie soki pomieszały się ze sobą przydając niezrównanej potrawie cudownego
aromatu - kwintesencji równin, lasów, błot i kurników.
Teraz rozkrój ostrożnie indyka i wyrzuć go przez okno albo na pożarcie psom. Podobnie
postąp z gęsią, bażantem, kapłonem, kaczką, perliczką, cyranką, słonką, kuropatwą,
siewką, czajką, przepiórką, drozdem, skowronkiem, ortolanem i figojadkiem. Po czym
wyjmij oliwkę, włóż ją do ust i rozkoszuj się nią jak można najdłużej.
102524574.001.png
Copyright © 1997-1999 Zwoje
Zgłoś jeśli naruszono regulamin