pierniki przepis.doc

(19 KB) Pobierz

Pierniki świąteczne

 

W rondelku rozpuścić 5 dag masła, 20 dag miodu i 20 dag cukru. Podgrzewać masę ale nie dopuścić do zagotowania. Odstaw masę do ostygnięcia.

Do wystudzonej masy dodać: 60 dag mąki, płaską łyżeczkę sody rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka, 1 jajo, 1 łyżeczka przypraw do piernika. Wszystko razem zmiksować.  Uzyskane ciasto zostaw na noc w lodówce, następnego dnia rozwałkuj je na grubość 3-4 milimetry i wycinaj foremkami kształty. Ułóż ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze, piecz w tem.  180 stopni C.

Wystudzone pierniki oblej polewą. Pierniki piecze się 4-5 dni wcześniej przed zjedzeniem bo po upieczeniu mogą być twarde i trzeba czasu by skruszały.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin