Kiełbaski smyrneńskie.docx

(13 KB) Pobierz

Kiełbaski smyrneńskie, czyli soudzoukakia

 

Składniki

·         Mięso:

·         1/2 kg mięsa mielonego

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         3 łyżki świeżej mięty lub zielonej pietruszki

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         1/2 łyżeczki mielonego kminku (nie kuminu rzymskiego)

·         50 g (dwie kromki) pokruszonego chleba

·         1 jajko

·         sól, pieprz do smaku

·          

·         Sos:

·         2 puszki pomidorów bez skórki (800 g)

·         50 ml oliwy z oliwek

·         1/4 łyżeczki cukru

·         1 łyżka świeżej mięty lub zielonej pietruszki

·         sól, pieprz do smaku

·         listek laurowy

Sposób przygotowania

1.      Najpierw zabieram się za sos. Do dużego, płaskiego garnka wlewam pomidory, dodaję oliwę, przyprawy i duszę całość aż pomidory zmiękną. Jeśli trzeba to miksuję na gładki sos.

2.      W dużej misce mieszam mięso, chleb, drobniutko posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy, jajko. Całość trzeba dobrze wyrobić, by mięso zmieniło się w jedną masę. Formuję z niej 12 kiełbasek, długich na ok. 9 centymetrów. Kiełbaski przysmażam na oliwie. Kiedy są już gotowe przekładam do garnka z sosem. Gotuję całość ok. 10 minut. Gotowe. Kiełbaski można podawać z ryżem lub z makaronem. Z młodymi ziemniaczkami też smakują. I to jak. Moje wyszły troszkę bardziej pękate niż powinny, ale praktyka czyni mistrza i następnym razem się poprawię.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin