Kiełbaski smyrneńskie, czyli soudzoukakia
Składniki
· Mięso:
· 1/2 kg mięsa mielonego
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 3 łyżki świeżej mięty lub zielonej pietruszki
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 1/2 łyżeczki mielonego kminku (nie kuminu rzymskiego)
· 50 g (dwie kromki) pokruszonego chleba
· 1 jajko
· sól, pieprz do smaku
·
· Sos:
· 2 puszki pomidorów bez skórki (800 g)
· 50 ml oliwy z oliwek
· 1/4 łyżeczki cukru
· 1 łyżka świeżej mięty lub zielonej pietruszki
· listek laurowy
Sposób przygotowania
1. Najpierw zabieram się za sos. Do dużego, płaskiego garnka wlewam pomidory, dodaję oliwę, przyprawy i duszę całość aż pomidory zmiękną. Jeśli trzeba to miksuję na gładki sos.
2. W dużej misce mieszam mięso, chleb, drobniutko posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy, jajko. Całość trzeba dobrze wyrobić, by mięso zmieniło się w jedną masę. Formuję z niej 12 kiełbasek, długich na ok. 9 centymetrów. Kiełbaski przysmażam na oliwie. Kiedy są już gotowe przekładam do garnka z sosem. Gotuję całość ok. 10 minut. Gotowe. Kiełbaski można podawać z ryżem lub z makaronem. Z młodymi ziemniaczkami też smakują. I to jak. Moje wyszły troszkę bardziej pękate niż powinny, ale praktyka czyni mistrza i następnym razem się poprawię.
glajszmit