Biszkopt:
· 6 jaj
· Szklanka cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki proszku do pieczenia
· 1 łyżka kakao
· 1 cukier waniliowy
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać razem, i mieszając powoli dosypywać do jaj. Piec w temp ok. 200 stopni przez około pół godziny.
Masa Budyniowa:
· 1 szklanka mleka
· Budyń śmietankowy bez cukru
Zagotować mleko i zrobić budyń, a następnie ostudzić
Krem:
· ½ masła roślinnego
· 4 jaja
· 8 łyżek cukru pudru + cukier waniliowy +spirytus (50 g.) +łyżka kakao
Najlepiej mikserem ubić masło, dodając powoli zimny budyń na gładką masę, następnie ubić jaja z cukrem na gęstą pianę.
Następnie do masy z masła ciągle ją mocno ubijając dolewać powoli ubite jaja do uzyskania jednolitej konsystencji, gdy masa jest już jednolita i gładka, ciągle ubijając dodajemy spirytus i kakao.
Mieszamy tak długo aż masa będzie jednolita.
Polewa:
· 12 dag margaryny palma
· 2 ½ łyżki cukru pudru
· 2 ½ łyżki kakao
· 1 jajko
Margarynę, cukier i kakao wymieszać i rozpuścić na ogniu, ubić jajko i dolewając mieszać.
Gdyby masa zaczęła się warzyć mieszając dodać odrobinę zimnej wody.
Składanie:
Zimny biszkopt przekroić na pół, i przełożyć kremem, następnie wykończyć go używając kremu na bokach i wysmarować górę biszkoptu jak tort, rozłożyć wydrylowane wiśnie z kompotu i całość oblać polewą czekoladową.
zakalec125