Biszkopt z Wiśniami.doc

(32 KB) Pobierz
Biszkopt z Wiśniami

                 Biszkopt z Wiśniami

 

Biszkopt:

·        6 jaj

·        Szklanka cukru

·        ¾ szklanki mąki pszennej

·        ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

·        2 łyżki proszku do pieczenia

·        1 łyżka kakao

·        1 cukier waniliowy

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać razem, i mieszając powoli dosypywać do jaj. Piec w temp ok. 200 stopni przez około pół godziny.

 

 

Masa Budyniowa:

·        1 szklanka mleka

·        Budyń śmietankowy bez cukru

Zagotować mleko i zrobić budyń, a następnie ostudzić

 

 

Krem:

·        ½ masła roślinnego

·        4 jaja

·        8 łyżek cukru pudru + cukier waniliowy +spirytus (50 g.) +łyżka kakao

Najlepiej mikserem ubić masło, dodając powoli zimny budyń na gładką masę, następnie ubić jaja z cukrem na gęstą pianę.

Następnie do masy z masła ciągle ją mocno ubijając dolewać powoli ubite jaja do uzyskania jednolitej konsystencji, gdy masa jest już jednolita i gładka, ciągle ubijając dodajemy spirytus i kakao.

Mieszamy tak długo aż masa będzie jednolita.

 

Polewa:

·        12 dag margaryny palma

·        2 ½ łyżki cukru pudru

·        2 ½ łyżki kakao

·        1 jajko

Margarynę, cukier i kakao wymieszać i rozpuścić na ogniu, ubić jajko i dolewając mieszać.

Gdyby masa zaczęła się warzyć mieszając dodać odrobinę zimnej wody.

 

 

 

Składanie:

Zimny biszkopt przekroić na pół, i przełożyć kremem, następnie wykończyć go używając kremu na bokach i wysmarować górę biszkoptu jak tort, rozłożyć wydrylowane wiśnie z kompotu i całość oblać polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

 

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin