Ryż z groszkiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ z groszkiem

Ryż z groszkiem

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag ryżu

40 dag zielonego groszku (może być mrożony)

cebula

1 l gorącego Bulionu warzywnego WINIARY

3 łki oliwy z oliwek

10 dag masła

10 dag tartego parmezanu,

kopiasta łeczka posiekanej zielonej pietruszki

 

Do garnka o grubym dnie wlej 1,5 łki oliwy, na małym ogniu podsmaż ryż, aż ziarna staną się przezroczyste. Teraz wlej 1/3 bulionu i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewaj pozostały bulion i gotuj (nadal mieszając), aż ryż całkiem go wchłonie.

 

Obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż na pozostałej oliwie. Dodaj groszek, 1 chochlę bulionu i zieloną pietruszkę. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj 10 minut.

 

Połącz ryż z groszkiem, gotuj jeszcze chwilę, po czym zdejmij garnek z ognia i dodaj resztę masła. Ryż podawaj na gorąco z tartym parmezanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin