Test czytania ze zrozumieniem klasa szósta - przepis na frytki.doc

(34 KB) Pobierz
Test czytania ze zrozumieniem klasa piąta

Test czytania ze zrozumieniem klasa szósta

Imię i nazwisko ucznia                                                                       data: …………..

……………………….

 

PRZEPIS

Przepis na frytki

Składniki na 4-6 porcji

4-6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i cieniutko pokrajanych, • olej do głębokiego smażenia, •sól.

Sposób przyrządzania:

Obrane, dokładnie umyte i pokrojone ziemniaki zalać lodowato zimną wodą i moczyć je 20-30 minut przed usmażeniem.

Rozgrzać olej do temperatury 190°C. Odsączyć ziemniaki i smażyć po kilka naraz przez 2-3 mi­nuty. Odsączyć na papierowej serwetce.

Na krótko przed podaniem podsmażyć frytki ponownie, aby były chrupiące i złociste, odsączyć i posypać solą. Podawać w płytkim naczyniu albo koszyczku.

Uwaga: podwójne smażenie frytek pozwala część pracy wykonać wcześniej, ostatecznie można przygotować to danie w dogodnej chwili.

1. Przed rozpoczęciem pracy powinniśmy przygotować:

A.              Trzy składniki.

B.              Cztery składniki.

C.              Dwa składniki.

D.              Osiem składników.

2.              Przygotowanie ziemniaków na frytki zaczniemy od ich:

A.              Obrania.

B.              Pokrojenia.

C.              Umycia.

D.              Zalania wodą.

3.              Które z podanych niżej twierdzeń jest prawdziwe?

A.              Frytki powinno się smażyć tylko jeden raz.

B.              Pokrojone ziemniaki wrzucamy do zimnego oleju.

C.              Kawałki ziemniaków smażymy w oleju pojedynczo.

D.              Drugie smażenie umożliwia podanie frytek w dogodnym dla nas momencie.

4.              Czy ziemniaki należy moczyć w zimnej wodzie?

A.              Tak, po obraniu, a przed pokrojeniem.

B.              Tak, tuż po usmażeniu.

C.              Nie, ponieważ stracą swoje właściwości.

D.              Tak, tuż po obraniu, umyciu i pokrojeniu.

 

 

 

 

Przepis na sałatkę kartoflaną

Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 40 minut.

Składniki: 400 g kartofli, 20 jajeczek przepiórczych, 20 małych pieczarek marynowanych,

l łyżka kaparów, 1/2 łyżki szczypiorku.

Sos majonezowo-sojowy: 3 łyżki majonezu, l łyżka soku cytrynowego, l łyżka sosu sojowego,

cukier.

Przygotowanie:

1.         Małe młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalać
zimną, osoloną wodą. Ugotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić i ostudzić. Można również
zrobić sałatkę ze starych kartom. Z surowych, obranych i umytych kartofli wyciąć kulki, ugo­
tować i ostudzić.

2.         Jajeczka delikatnie umyć, ugotować na twardo i obrać. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Wybrać 20 pieczarek jednakowej wielkości.

3.         Przygotować sos. Dokładnie rozetrzeć cukier z sokiem cytrynowym. Dodać łyżkę sosu sojo­
wego. Pod koniec dodać majonez i dobrze wymieszać.

4.         Do dużej miski włożyć kartofle, całe jajeczka przepiórcze, pieczarki, posiekany szczypiorek.
Zalać sosem i wymieszać.

 

1.         Jaki składnik jest głównym elementem obu prezentowanych wyżej przepisów?

2.         Z przepisu na sałatkę kartoflaną wynika, że:

A.              Możemy przyrządzić ją tylko z młodych kartofli.

B.              Do przygotowania potrawy potrzeba 20 przepiórczych jajeczek.

C.              Najpierw przygotowujemy sos do sałatki, a później inne składniki.

D.              Sos przyrządzamy z majonezu, sosu sojowego, soku z cytryny i jajeczek.

3.              Przygotowanie potrawy trwa:

A.              Godzinę.

B.              Pół godziny

C.              Więcej niż pół godziny

D.              Mniej niż pół godziny

4.              Gotową potrawę:

A.              Zalewamy sosem.

B.              Rozcieramy.

C.              Wkładamy do różnych miseczek.

D.              Ubijamy

5.              W podanym wyżej przepisie występuje najwięcej czasowników w:

A.              Pierwszej osobie liczby mnogiej czasu teraźniejszego.

B.              Bezokoliczniku.

C.              Drugiej osobie liczby pojedynczej czasu teraźniejszego.

D.              Trzeciej osobie liczby pojedynczej czasu teraźniejszego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin