Składniki:
250 gr. makaronu świderki
1 litr rosołu roślinnego
400 gr. kukurydzy
2 łyżki oliwy
1 drobno pokrojona cebula
1 marchewka pokrojona w kostkę
2 pokrojone nóżki selera
350 gr. ziemniaków pokrojnych w kostkę
Wykonanie:
W dosyć głębokim rondlu należy zarumienić na oliwie wspólnie cebulę, marchew oraz seler (pokrojony w plasterki). Całość w czasie przypiekania należy mieszać drewnianą łyżką przez około 10 minut do czasu kiedy warzywa nie staną się wyraźnie miękkie.
Następnie należy dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę oraz kukurydzę i gorący rosół.
Doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i kontynuować aż do chwili w której ziemniaki będą miękkie i ugotowane.
Pozostaje wrzucić na koniec makaron świderki, i kontunuować gotowanie całości do czasu ugotowania się makaronu.
Podawać natychmiast po przygotowaniu w głębokich talerzach.
glajszmit