Koszyczki z kiełbasy z groszkiem
Początek formularza
Dół formularza
Napisał Mudzia
Składniki: • 10 plasterków grubej kiełbasy • 1 puszka zielonego groszku • 2 płaskie łyżki mąki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 czubata łyżka masła • sól • pieprz • papryka • zielenina • ser żółty starty na tarce z malutkimi oczkami • tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Do garnka włożyć groszek wraz z zalewą, dodać stopione masło, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę. Zagotować. Kiełbasę ( plastry grubości 0,4 -0,5 cm) podsmażyć z jednej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasa wywinie się do góry tworząc koszyczki. Przełożyć na talerz, nakładać do każdego koszyczka groszek, posypać zielenina i drobno startym serem. Pasuje np. do frytek.
MaxonStudio