Przemarznięta tarnina nadaje się do wyrobu bardzo dobrych win. Trzeba się jednak napracować, gdyż bardzo korzystne jest usunięcie pestek z większej części owoców. Owoce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych, dodać odpowiednią ilość roztworu cukrowego i pożywki. Owoce tarniny posiadają dużo garbnika, który powoduje klarowania się wina. Dlatego tarnina w ilości 2-10% nadaje się znakomicie jako dodatek do owoców zawierających mało garbnika. Ewentualny nadmiar garbnika wydziela się np. żelatyną.
Przykłady na 10l wina:
wino 9%
wino 11% - 12%
wino 17%
2kg tarniny
3kg tarniny
4kg tarniny
9,5l wody
9l wody
8,5l wody
1,4kg cukru
1,9kg cukru
2,8kg cukru
3g pożywki
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
marek7771