Arkusz zagrożeń-zimne kombinacje potraw.rtf

(102 KB) Pobierz
Procedura informowania stron o wycofaniu produktu

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

4

5

6

1

Przyjęcie surowców:

-wędlin i serów

M-drobnoustroje

F-fizyczne

 Niewłaściwy transport,niewłaściwe przechowywanie,

Brak higieny przy transporcie,zanieczyszczenie transportu

Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania

( księga GHP)               

Kontrola atestów,specyfikacji,temperatury transportu,stanu opakowań

TAK

 

 

TAK

 

 

 

-

 

 

-

CCP1

2

Przechowywanie wedlin,serów w lodówce

 

 

Ch-zanieczyszczenia chemiczne

M-drobnoustroje

F-fizyczne

Niewłaściwa temperatura przechowywania,przeterminowanie towaru,uszkodzenie opakowania 

Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania

( księga GHP)             

Umieszczenie towarów zaraz po dostawie w lodówce,kontrola temperatury,przechowywanie,kontrola dat przydatności do spożycia

TAK

 

 

TAK

 

 

 

 

-

 

 

-

CCP2

3

 

Przechowywanie w lodówce surowca mięsnego po obróbce cieplnej i schłodzeniu     

 M-drobnoustroje

F-fizyczne

Ch-związki chemiczne

Niewłaściwa temperatura, czas przechowywania

Instrukcja technologiczna oznakowania potraw schłodzonych i przechowywania w lodówce

( księga GHP)

Instrukcja wydawania potraw

Instrukcja rozmrażania i mycia urządzeń chłodniczych

Monitoring temperatury w urządzeniach chłodniczych.

Przestrzeganie instrukcji.

TAK

TAK

 

 

-

 

 

-

CCP5

 

4

 

 

Porcjowanie mięsa,plasterkowanie innego gotowego wyrobu,wędlin,serów,ułenie na półmiskach

 

 M-drobnoustroje

F-fizyczne

 

Niewłaściwe warunki

przechowywania

, brak kontroli  niewłaściwe warunki higieniczne procesu

Instrukcja GMP dot porcjowania potraw, Instrukcja higieniczna pracoowników oraz na stanowisku pracy

 

Przestrzeganie instrukcji.

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

-

5

 

Zalanie galaretązimnych mięs”

 F-fizyczne

 

Niewłciwa higiena pracownika, niewłciwe warunki higieniczne procesu

Instrukcja utrzymania higieny osobistej pracowników oraz stanowiska pracy

 

Przestrzeganie instrukcji.

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

 

-

 

 

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin